Parvekeremontti ja -lasitus taloyhtiössä.

Parvekeremontti ja parvekkeiden lasitus on yksi eniten keskustelua herättävistä perusparannustoimenpiteistä taloyhtiöissä. Tunteet käyvät kuumina varsinkin silloin, jos kaikilla ei ole parveketta, mutta muiden parvekkeet ovat remontin tarpeessa.

"Lain mukaan parvekkeiden korjaamisesta voidaan päättää enemmistöllä yhtiökokouksessa aivan samalla tavalla kuin muistakin hankkeista," sanoo lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitosta. "Sellaiset katetaan yhtiövastikkeen kautta ja rahat kerätään yhtiöjärjestyksen mukaisella vastikeperusteella. Osakkeenomistajan on siis osallistuttava kustannuksiin, vaikka hänen asunnossaan ei olisikaan parveketta."

Parvekeremontista päätetään yksinkertaisella enemmistöllä ja kaikki osakkaat osallistuvat remontin kustannuksiin.

Entä jos samalla päätetään paitsi remontoida parvekkeet, myös laittaa lasitus - meneekö se saman perussäännön mukaan?

"Parvekkeiden lasittaminen on oikeastaan perusparannusta ja uudistusta. Silloin täytyy arvioida sitä, onko se ajankohdan tavanmukaista tasoa, ja onko siitä osakkeenomistajalle koituva maksurasite kohtuullinen.

Periaatteessa parvekkeiden lasitusten voidaan nykyisin - teknisilläkin syillä perustellen - katsoa olevan tämän päivän tavanmukaista tasoa, asennetaanhan niitä jo säännönmukaisesti uudisrakennuksiin. Siltä kannalta voidaan ajatella, että myös parvekelasituksesta päätettäisiin yhtiökokouksessa yksinkertaisella enemmistöllä."

Tekniset syyt siis puoltavat parvekelasituksia ja kiinteistön hoitokuluissa säästetään pitkän päälle. Mutta kuinka toimitaan silloin, kun osa osakkaista on ehkä jo lasittanut parvekkeensa omalla kustannuksellaan?

"On muistettava lain määräys osakkaiden yhdenvertaisuudesta. Mikäli yhtiölle todella syntyy säästöä siitä, että kaikkia parvekkeita ei enää tarvitsekaan lasittaa, yhtiökokouksen tulee päättää jo toteutettujen lasitusten hyvittämisestä. Niitä osakkeenomistajia, jotka ovat jo omalla kustannuksellaan lasittaneet parvekkeensa voitaisiin hyvittää yhtiölle siitä koituvalla säästön määrällä."

Yhtiökokous päättää parvekelasituksia koskevista mahdollisista hyvityksistä.

Hyvitysten määrä on tietysti laskettava asiallisesti:

"Tietenkään osakasta ei voida hyvittää enempää kuin mitä hän on itse remonttiinsa rahaa laittanut, eikä enempää kuin mitä se hänen oma, remontista aiheutuva vastikeosuutensa lisäys olisi."

Kuka tämän joskus ehkä hankalankin laskutoimituksen sitten suorittaa?

"Luonnollisesti esimerkiksi hallitus voi laskea sen sitten, kun saadaan urakoitsijalta summat siitä, paljonko remontti tulee maksamaan nyt ja paljonko olisi maksanut silloin, jos kaikille olisi lasitettu parvekkeet. Hallitus pyrkii laskemaan näiden pohjalta järkevän summan, ja yhtiökokouksen enemmistö päättää varsinaisen hyvityksen määrän."

(Joka kodin asuntomarkkinat 27.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat