Pariskunnan nälkälakko vakuutusyhtiötä vastaan päättyi kahdeksan päivän jälkeen – "Sydän alkoi rynkyttää ja palelimme"

3:46
MTV Uutiset Live kävi haastattelemassa pariskuntaa – katso tästä, miltä heidän lakkonsa näytti.

Kahdeksan päivää vakuutusyhtiön edessä istunut Jari Hautakorpi kertoo yllättyneensä ihmisten lämpimästä vastaanotosta. Huoli terveydestä ajoi parikunnan lopettamaan nälkälakkonsa.

MTV Uutiset kertoi viime viikolla Marketta ja Jari Hautakorvesta, jotka päättivät aloittaa nälkälakon vakuutusyhtiö Turvan Tampereen konttorin edessä. Pariskunta protestoi, koska vakuutusyhtiö oli todennut Marketan työkykyiseksi, vaikka hovioikeus ja Kela olivat päätyneet toiseen johtopäätökseen.

Marketta oli saanut vakavan niskavamman auto-onnettomuudessa vuonna 1993, eikä sen vuoksi ole voinut käydä töissä.

Terveys meni protestoinnin edelle

Nälkälakko alkoi viime viikon tiistaina, ja he uhosivat jatkavansa vaikka jouluun saakka. Eilisiltana Hautakorvet kuitenkin palasivat kotiin Ikaalisiin. Jari Hautakorven mukaan syynä lakon lopettamiseen kahdeksan päivän jälkeen oli yksinkertaisesti pariskunnan heikentynyt terveystillanne. Hän itse sairastaa diabetesta, joten ilman ruokaa oleminen otti voimille. 

– Minulla alkoi sydän rynkyttää jo toissailtana ja olo oli aika huono. Myös Marketalla oli vaikeuksia liikkua, kertoo Jari Hautakorpi.

Hän ei kuitenkaan pidä nälkälakon lopettamisena luovuttamisena. Pariskunta sai äänensä kuuluviin ja Jari Hautakorpi kuvailee kokemusta ikimuistoiseksi.

– Kylmä oli, palelimme ja tärisimme ja oli huono olo. Illalla autoon mennessä nukahdimme molemmat samantien. Se oli kuitenkin kaikki sen arvoista. Saavutimme sen mitä tavoittelimme ja enemmänkin.

Hautakorvet pärjäsivät pitkälti vedellä ja kuntojuomalla. Yöt he viettivät autossaan. Vessahädän iskiessä he suuntasivat läheiseen metsään. Koettelemukseen oli varauduttu myös siten, että reitti sairaalaan oli mietitty etukäteen.

Juttelu vieraiden kanssa piristi

Jari Hautakorpi kertoo, että istumista ulkona helpotti ohikulkijoiden lämmin suhtautuminen. He saivat lahjaksi muun muassa villasukkia, päivän lehdet ja teetä. Paikalle saapui ihmisiä kauempaa ja myös viereisen yliopiston opiskelijat noteerasivat pariskunnan.

– Aika kului nopeasti ja piristyimme, kun koko ajan oli ihmisiä ympärillä keskustelemassa. Ja suurin osa keskusteluista liittyi heidän ongelmiinsa eikä meidän. Vuosien mittaan usko oikeuslaitokseen ja muihin ihmisiin on rapissut, joten oli hieno huomata että Suomessa on edelleen paljon hyviä ihmisiä.

Vakuutusyhtiöön Hautakorpien nälkälakolla ei ollut vaikutusta, eikä konttorista tultu ulos keskustelemaan tilanteesta. Kiistaa Marketan työkyvyttömyydestä käsitellään seuraavaksi vakuutusoikeudessa. Pariskunta on valmis viemään asiansa korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja