Parin kuukauden vääntö päättyi: Virossa syntyi sopu uudesta hallituksesta

Virossa seitsemälle ministerille lähtöpassit – kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse 8:52
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kertoo, mistä Viron hallituskriisissä on kyse.

Virossa on saatu aikaan sopu uudesta kolmen puolueen hallituksesta.

Hallituksen muodostavat pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue, isänmaa-puolue sekä sosiaalidemokraatit. Hallitusta on yritetty muodostaa parin kuukauden ajan. 

Kesäkuun alussa reformipuolueen kanssa hallituksessa olleen keskustapuolueen ministerit erotettiin. Erottämisen jälkeen reformipuolue kutsui opposition sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolueen neuvottelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

Tarton yliopiston politiikan tutkijan Martin Mölderin mukaan hallituskriisin taustalla oli poliittinen peli ja keskustapuolueen huoli laskevasta kannatuksesta. Pääministerin reformipuolueen kannatus on taas noussut rajusti Ukrainan sodan alettua ja Kaja Kallaksen esiinnyttyä voimakkaasti Ukrainan tukemiseksi.

Vielä viime vuoden lopulla reformipuolue oli hankaluuksissa sisäisten ristiriitojen ja noin 20 prosentin tuntumaan pudonneen kannatuksen takia. Ekre nousi ajoittain Viron suosituimmaksi puolueeksi.

– Ukrainan sota muutti tämän kaiken täysin, Mölder kertoo.

Hänen mukaansa Kallas on selvästi menestynyt paremmin kansainvälisen kriisin kuin Viron sisäisten asioiden hoidossa, ja reformipuolueen suosio huitelee nykyisin 35 prosentin tietämissä.


Lue myös:

    Uusimmat