Pariisin tappaja antoi nuorille oppilaille palkkioksi satoja euroja – tunnisti heidän avullaan opettajan ja surmasi hänet

Ranskassa oppilaat, jotka tunnistivat perjantaina Pariisin lähellä surmatun historianopettajan hänen tappajalleen, saivat palkkioksi 300–350 euroa, kertoi syyttäjä keskiviikkona.

Nuori tshetsheenimies surmasi 47-vuotiaan opettajan Samuel Patyn, kun tämä oli matkalla koulusta kotiin. Paty oli aiemmin näyttänyt koulussa oppilaille profeetta Muhammadia esittäviä pilakuvia esimerkkeinä ilmaisunvapaudesta.

Tappaja tiesi entuudestaan opettajan nimen, mutta ei osannut tunnistaa tätä, koska hänellä ei ollut opettajan kuvaa tai kuvausta opettajasta.

Kaksi oppilaista pysyi kahden tunnin ajan tshetsheenimiehen seurassa, kunnes opettaja lopulta ilmestyi paikalle. Osa neuvoja antaneista oppilaista oli silloin jo lähtenyt pois.Tappaja kertoi oppilaille aikovansa "nöyryyttää ja hakata opettajan ja pakottaa tämän pyytämään anteeksi kuvien näyttämistä".

Tshetsheenimiehen seurassa pysyneitä 14- ja 15-vuotiaita oppilaita vastaan tullaan nostamaan syytteet.

Murhaa edelsi vihakampanja

Opettajan murhaa edelsi vihakampanja, jonka masinointiin osallistui sosiaalisessa mediassa yhden oppilaan isä. Isä latasi aineistoa, jotka jaettiin laajalti eteenpäin. Yksi jakajista oli moskeija, jonka viranomaiset sulkevat nyt puoleksi vuodeksi.

Kyseinen isä ja murhaaja olivat yhteydessä toisiinsa ennen surmatyötä. Tshetsheenimies sai itse surmansa poliisin luodeista kiinniottotilanteessa.

Poliisi on jutun tutkinnan yhteydessä tehnyt kymmeniä etsintöjä muun muassa koteihin ja ottanut kiinni pitkälle toistakymmentä ihmistä. Osa vapautettiin tiistaina, mutta alustavien tietojen perusteella seitsemää ihmistä vastaan tullaan nostamaan syytteitä.

Sorbonnen yliopistossa järjestetään keskiviikkona illalla virallinen muistotilaisuus, johon osallistuu opettajan omaisten ohella muun muassa presidentti Emmanuel Macron. Kaikkiaan tilaisuuteen odotetaan noin 400:aa ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja