Mainos

Pariisin iskut voivat haastaa Schengen-alueen tulevaisuuden

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan Pariisin iskut ja niiden jälkeen aloitetut rajatarkastukset tulevat haastamaan koko Schengenin alueen.

– Se on iso haaste EU:n päämiehille, miten tämä tilanne otetaan hallintaan. Vapaa liikkuvuus ja Schengen-alue on arvo sinänsä, ja tilanne pitäisi ottaa haltuun niin, että se pystyttäisiin säilyttämään.

Euroopan turvapaikanhakijatilanteen takia Schengen-alueen tulevaisuus on puhuttanut useaan otteeseen. 

– Suomi on varautunut siihen, että jos EU-maat antavat Schengen-alueen niin sanotusti lipua alta pois, niin silloin Suomi miettii omat toimenpiteensä sisärajatarkastusten osalta, Nerg toteaa Huomenta Suomessa.

Kansalaisille tämä tarkoittaisi esimerkiksi rajatarkastusten käyttöönottoa.

– Kansalaisille se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomen ja Ruotsin välinen raja on EU:n sisäraja. Silloin sen rajan osalta kysymys on, pystyisimmekö enää pitämään sitä yllä, että saamme kulkea rajan yli ilman asiakirjoja? Onko Helsinki-Vantaan lentokentällä punainen ja vihreä kaista, joita pitkin kuljetaan? Vähintään pistokokein ruvettaisiin tarkastamaan niitä asiakirjoja ja silloin meillä täytyy ne asiakirjat olla mukana.


Korotettu valmius ei estänyt Pariisin iskuja

Ranskan viikonloppuiset terrori-iskut ovat nostaneet keskusteluun radikalisoituneet islamistit, jotka ovat tulleet EU-maihin turvapaikanhakijoina. Esimerkiksi Pariisissa Bataclan-konserttisalista on löytynyt syyrialainen passi, jonka omistaja on Kreikan mukaan rekisteröitynyt elokuussa Leroksen saarelle.

Huomenta Suomessa vieraillut poliisylijohtaja Seppo Kolehmainen vakuuttaa, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita seurataan, mutta hän korostaa, että varsinaista uhkaa ei turvapaikanhakijoista ole.

– On selvää, että siinä porukassa on mukana sellaisia henkilöitä, jotka ovat tehneet rikoksia ja tulevat tekemään rikoksia. Turvapaikanhakijat ryhmänä ei kuitenkaan muodosta mitään erityistä uhkaa tässä suhteessa.

– Suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi seuraavat erittäin tarkasti Tornion järjestelykeskuksesta Suomeen tulevia henkilöitä. Ne henkilöt, jotka mahdollisesti omaavat niitä radikaaleja yhteyksiä, pyritään blokkaamaan. Porukkaa seulotaan jatkuvasti.

Pariisin iskut osoittivat Nergin ja Kolehamaisen mukaan sen, että terrorismin kuva on monipuolistunut ja korotetusta valmiudesta huolimatta iskut pystyttiin tekemään.

– Se toi kuitenkin sen elementin, että kun valmiutta oli kohotettu, niin pystyttiin melko nopeasti tekemään vastatoimia iskun selvittämisessä.  Olen jokseenkin varma siitä, että uhreja olisi tullut enemmän jos korotettua valmiutta ei olisi ollut, Kolehmainen pohtii.

Kolehmainen muistuttaa, että tietotulva on valtava.

– Se asettaa viranomaisille haasteen siinä, miten poimia se oikea viesti oikeaan aikaan. Tämäkin isku osoittaa, että kaikki on mahdollista valmistautumisesta huolimatta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.