Parhaat puolukkareseptit valittu

Luonnontuotealan järjestö Arktiset Aromit ry:n järjestämän puolukkareseptikilpailun parhaimmisto on valittu. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 206 reseptiehdotusta, joista kaukaisimmat oli lähetetty Skotlannista.

Ruoka-alan ammattilaisista koostuva raati arvioi parhaimmiksi Pirkko Tiirolan puolukkajuoman, Pirjo Hedmanin alku- ja pääruokien lisäkkeen, Kirsti Eskelisen punaisen tuorepuuron sekä Tapio Pyykkösen ja Markku Vengasahon puolukkakuitupiikin. Arvostelussa painotettiin reseptin uutuusarvoa, toteutuksen helppoutta, ruuan ulkonäköä, rakennetta ja makua sekä valmistuksessa käytetyn puolukan määrää.

Puolukkajuomasta salaperäisiin jääpalasiin

Juomasarja

1,5 dl kypsiä puolukoita 0,5 dl vadelmia (mansikoita tai mustikoita) 1 l vettä 3 rkl juoksevaa hunajaa 1 dl hedelmäsokeria 1 dl päärynäjuomaa

Kaada kypsät puolukat kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella marjat, sokeri ja juokseva hunaja sekaisin. Lisää vesi ja sekoita kaikki aineet sekaisin. Mehu on valmista juotavaksi. Mehusta tulee juoma 4:lle henkilölle. Pakasta loput mehut jääkuutioiksi, muotteina voi käyttää karhu-, sydän, tai auto yms. Kuvioita.

Pirkko Tiirola

Alku- ja pääruoan lisäke

4 rkl öljyä 2 keskikokoista sipulia 4 rkl ruokosokeria chilin kuorta 1/2 dl viinietikkaa, esim. hunajaviinietikkaa 2 dl kokonaisia puolukoita

1. Kaada öljy wokkipannulle tai kattilaan ja kuumenna. 2. Kuullota paloitellut sipulit kevyesti öljyssä. 3. Lisää ruokosokeri ja hienonnettu chili, sekoita hyvin. 4. Lisää viinietikka ja anna seoksen kiehua, kunnes saostuu. 5. Lisää puolukat ja anna kiehua edelleen kunnes puolukat ovat antaneet väriä ja makua liemeen ja liemi on lisukkeeksi sopivan sakeaa. 6. Sekoita varovasti, että puolukat eivät rikkoonnu.

Sopii hyvin liharuokien lisukkeeksi. Riistaruokien kanssa vallan mainio makunautinto.

Pirjo Hedman

Punainen Tuorepuuro

Sarja: leivonnaiset ja jälkiruoat

2 dl survottua puolukkaa 3/4 dl sokeria (maun mukaan) 1 dl hämäläistä talkkunaa 1/4 dl pellavansiemenrouhetta 1/4 dl ruiskorppujauhetta 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl kermaviiliä

Pinnalle: Kermaviiliä Juoksevaa hunajaa Kokonaisia puolukoita

1. Sekoita kaikki ainekset sekaisin. 2. Tarkista makeus. 3. Jaa neljään jälkiruoka-astiaan. 4. Sekoita kermaviilin joukkoon 1-2 ruokalusikallista hunajaa. 5. Laita jokaisen annoksen päälle lusikallinen kermaviiliä ja muutama kokonainen puolukka. 6. Sopii aamupuuroksi tai jälkiruoaksi vaativammallekin aterialle.

Kirsti Eskelinen

Lue myös:

    Uusimmat