Mainos

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari: "Amputoinnin jälkeen ajattelin, että kaikki on nyt itsestä kiinni"

Kunnian päivä -uutuusohjelmaa tähdittävä paralumilautailija Matti Suur-Hamarin elämän käännekohta oli nuoruuden paha onnettomuus, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan.

Kun Matti Suur-Hamari vuonna 2009 oli 23-vuotias, joutui hän pahaan moottoripyöräonnettomuuteen. Kovassa tärskyssä vasen jalka meni niin pahaan kuntoon, että se jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta. Onnettomuudesta toipuessaan nuori mies teki tärkeän päätöksen olla luovuttamatta.

– Sairaalassa maatessani katsoin netistä videoklippejä, joissa sääriamputoitu tyyppi skeittasi ja laski lumilaudalla proteesin kanssa. Ajattelin, että jos joku tässä maailmassa tekee tuollaista, niin minullakin on mahdollisuus ainakin yrittää, Suur-Hamari muistelee.

Rohkea nuorukainen ei kokenut voivansa sanoa, ettei amputoituna pysty, kun joku tässä maailmassa kerran pystyy.

– Se oli vähän sellainen ei tekosyitä -hetki, että nyt vaan haalarit niskaan ja hommiin, kaikki on nyt itsestä kiinni, Suur-Hamari sanoo.

Kävikö Suur-Hamarilla luovuttaminen koskaan mielessä?

– Ei ikinä! Alussa turhautumisen hetkiä oli, mutta pääsin niistä yli tukevan ystäväpiirin avulla. Myös ex-vaimoni oli kuntoutumisen alkuvaiheessa suuressa roolissa pitäen minua pinnalla suurten turhautumisten aikoina.

Keväällä 2012 koitti vihdoin hetki, jolloin Suur-Hamari soitti vanhalle laskukaverilleen. Yhdessä he suuntasivat teinivuosiltaan tuttuun Joutsenon Myllymäkeen.

– Siellä kaveri tyrkkäsi minut mäkeen ja sanoi, että koetahan pärjätä. Muutaman metrin jälkeen homma alkoi sujua ja kurvailu rinteessä tuntui samalta, kuin aina ennenkin. Tunne oli uskomattoman hieno, Suur-Hamari muistelee.

Jalan menettäminen varsinkin nuorella iällä voisi olla suuri tragedia, mutta Suur-Hamari on kääntänyt onnettomuuden voitokseen. Vammautuminen on kasvattanut miehen ajatusmaailmaa ja opettanut häntä elämään hetkessä.

– Olen lopettanut sitten kun -ajattelutavan, sillä kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Itse koen saaneeni toisen mahdollisuuden, ja sen olen päättänyt elää täysillä ja unelmiani tavoitellen.

Kunnian päivän jaksojen julkaisupäivät C Moressa 2019:
3.1. Iivo Niskanen: 15 kilometrin hiihdon MM-kulta kotikisoissa Lahdessa 2017
10.1 Lauri Markkanen: Ensimmäinen NBA-kotiottelu Chicago Bullsin pelipaidassa 2017
17.1. Petra Olli: Painin maailmanmestaruus 2018
24.1. Timo Jutila: Jääkiekon MM-finaali Globenissa 1995
31.1. Eva Wahlström: Debyyttiottelu nyrkkeilyn ammattilaiskehässä 2010
6.2. Matti Suur-Hamari: Paralympiakulta Etelä-Koreassa 2018

C Moren ensiesitysten jälkeen Kunnian päivä nähdään loppuvuodesta 2019 myös MTV3-kanavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja