Paperisota

Muutto on tapahtuma, jota harvoin muistellaan kaiholla. Se on useimmille uuvuttava yhdistelmä suunnittelua, pakkaamista ja loputtomalta tuntuvan laatikkomeren siirtelyä - eikä siinä kaikki. Muuttoon liittyy myös pakollista paperityötä ja monia puhelinsoittoja.

Jokaisen muuttajan on tehtävä lakisääteinen muuttoilmoitus maistraatille. Ilmoituksen voi tehdä lomakkeella tai puhelimitse. Lisäksi muuttajan pitää tehdä ilmoitus isännöitsijälle tai kiinteistön hoitajalle kolmen päivän sisällä muutosta.

Pakollisten ilmoitusten lisäksi muuttajan on hyvä muistaa tehdä postin kanssa jälkeenlähettämissopimus. Sopimus kääntää postin vanhasta osoitteesta uuteen kuukauden ajan ilmaiseksi. Tämän jälkeen sopimuksen jatkaminen maksaa 14,50 euroa vuodessa. Tietoa postista löytyy kotitalouksiin jaettavasta postinumeroluettelosta tai postin nettisivuilta. Postilla on myös maksullinen palvelupuhelinnumero: 0200 710 00, soittaminen maksaa pvm:n verran.

Muuttajan pitää irtisanoa sähkö- ja/tai kaasusopimus vanhassa osoitteessa ja solmia uusi uudessa osoitteessa. Jos muuttaa omakotitaloon, pitää muuttajan tehdä myös vesisopimus paikallisen vesilaitoksen ja jätesopimus jätehuollosta huolehtivan tahon kanssa.

Mikäli muuttajalla on ollut tai on aikomus hankkia kiinteä puhelinlinja, pitää hänen tilata puhelinyhtiöltä puhelimen siirto tai hankkia uusi liittymä ja sille kytkentä. Jos muuttaja on aikeissa luopua kiinteästä puhelimestaan, täytyy sulkea linja vanhassa osoitteessa.

Muuton yhteydessä on hyvä miettiä myös kodin Internet-yhteyksiä. Uudet tekniikat mahdollistavat koteihin erittäin nopean, kiinteän Internet-yhteyden. Tekniikoista suosituimmaksi on noussut ADSL-tekniikka (Asymmetric Digital Subscriber Line).

Osassa maata kuuluvat muuttajan muistilistaan vielä kaapeli-tv:n liittymissopimukset ja päätelaitevuokraus.

Lopuksi muistutus osoitteenmuutoksen tekemisestä lehdille, järjestöille, yhdistyksille, ystäville ja sukulaisille. Useimmat pankit ja vakuutusyhtiöt saavat muuttotiedon väestötietojärjestelmästä (muuttotiedon saavat tahot on luetteloitu Väestörekisterikeskuksen sivuilla), mutta asian voi tietysti varmistaa omalla ilmoituksella. Postikonttoreista saa Olemme muuttaneet -kortteja ystäville ja sukulaisille. Posti toimittaa kortit ilmaiseksi kotimaan liikenteessä. Lehdille, järjestöille ja yhdistyksille osoitteenmuutoksen voi tehdä puhelimitse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja