Mainos

Paperiliiton lakko pysäytti tehtaat

Lakon on määrä loppua keskiviikkona, mutta työnantajan suunnitteleman työsulun vuoksi seisokki jatkuu todennäköisesti pidempään. SAK:n mukaan paperiliiton työsulussa on kyse työnantajaleirin periaattellisesta hyökkäyksestä koko ammattiyhdistysliikettä vastaan.

Eilen illalla aloitettu paperikoneiden alasajo on pysäyttänyt Suomen paperi- ja sellutehtaat. Paperiliiton lakon vuoksi työt loppuivat lähes 40 paperitehtaassa ja 14 kartonkitehtaassa aamukuuteen mennessä.

Lakon on määrä päättyä keskiviikkona. Tehtaita on kuitenkin valmisteltu pidempääkin seisokkia varten, sillä työnantajapuoli aikoo aloittaa keskiviikkona kaksiviikkoiseksi suunnitellun työsulun.

Sopu työnantajien ja työntekijöiden välille jäi syntymättä joulun ja juhannuksen pakkoseisokkeja sekä ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevien erimielisyyksien vuoksi. Paperiliittolaiset suostuisivat olemaan joulun ja juhannuksen töissä, jos korvaus on tarpeeksi suuri.

Kiistan osapuolet palaavat neuvottelupöydän ääreen jälleen huomenna valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen johdolla. Sopuun ei kuitenkaan uskota.

- Tietysti haluan olla toiveikas, mutta rehellisyyden nimissä joudun sanomaan, että näyttää todella huonolta se huominenkin päivä. Tuskin sitten huomennakaan sovintoesitystä tulisi, toteaa Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen.

SAK pohti tukitoimia

SAK:n työvaliokunta pohti tänään paperiliitolle annettavaa tukea, mutta toistaiseksi se jäi julistuksen asteelle.

- Välittömille muiden liittojen tukitoimille ei ole nyt tarvetta, eikä paperiliitto ole niitä pyytänyt, sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Ihalaisen mukaan harvinainen työsulku on kuitenkin periaatteellinen hyökkäys koko ay-liikettä vastaan ja riita voi venyä todella pitkäksi. SAK vetosikin työnantajien EK:hon, että se saisi metsäliiton patruunat sovun kannalle. SAK:n vetoomus osoittautui kuitenkin turhaksi.

- Meidän mielestämme metsäteollisuuden tavoitteet ovat hyvin ymmärrettäviä, ne on hyvin perusteltavissa ja niitä on perusteltu jo pitkän aikaa. Minä toivon, että myöskin paperiliittolaiset ymmärtäisivät, että vain tästä tässä on kysymys, totesi Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Seppo Riski.

Ruotsin paperialan tukitoimien vaikutukset vähäisiä

Ruotsin paperiliiton tukitoimet suomalaisille lakkolaisille tulivat voimaan tänään. Ylityökieltoa ryhdyttiin noudattamaan kymmenellä Stora Enson tehtaalla varhain aamulla. Kielto on voimassa keskiviikkoon asti. Tukitoimet eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet suurtakaan häiriötä.

- Päiväsaikaan kaikki sujuu hyvin. Kriittiseksi tilanne voi kääntyä yövuoron aikana, jos meillä ei ole ketään asiantuntijaa asettaa tilalle, sanoi Stora Enson henkilöstöpäällikkö Jan Moritz uutistoimisto TT:lle.

Moritzin mielestään on väärin, että Ruotsin ammattiyhdistysliike puuttuu Suomen tupo-neuvotteluihin.

- On pöyristyttävää, että tämä kohdistuu meihin. Sillä voi olla vaikutuksia keskusteluihin tulevissa neuvotteluissa.

Ruotsin paperiliitto puolestaan pitää tukitoimia täysin itsestäänselvinä.

- Jos pääoma liikkuu vapaasti yli rajojen, on heidän totuttava siihen, että mekin toimimme asiassa yhteistyössä. Monet meistä ovat töissä samassa yrityksessä, emmekä me voi suostua siihen, että paperityöläisten ehtoja kiristetään Suomessa, sanoo liiton sopimussihteeri Lennart Olovsson.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 16.05.2005)

(Seitsemän uutiset 16.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.