Pankkien tiedot paljastavat: Suomalaisten kulutus putosi rajusti – sitten tuli käänne

Pankkien tiedot paljastavat: Suomalaisten kulutus putosi rajusti 1:55
Katso video: Taloudellisesti vaikean syksyn jälkeen joulukaupan odotettiin supistuvan, mutta toisin kävi.

Hintojen nousu pakotti suomalaiset vähentämään ostoksia syksyllä, kertovat pankkien tuoreet maksukorttitiedot. Sen sijaan joulukauppa näyttää kasvaneen edellisvuodesta.

Ekonomistit puhuvat jopa yllätyksestä. Joulukaupan odotettiin supistuvan, mutta toisin kävi. OP:n maksukorttidata kertoo, että jouluna kulutettiin ja saatiin myös vastineeksi enemmän kuin edellisvuonna.

– Se kertoo siitä, että kotitalouksien rahatilanne näyttäisi suhteellisen vahvalta. Meillä on ollut vaikea vuosi, inflaatio on ollut korkealla, mikä on syönyt kuluttajien ostovoimaa. Korot ovat nousseet paljon. Silti näyttää siltä, että jouluna on ollut kulutukseen rahaa ja halukkuutta. Se kertoo siitä, että rahatilanne ei ole ainakaan täysin huono, sanoo johtava ekonomisti Tomi Kortela OP:sta.

Myös Nordean datassa joulumyynti näyttää tuoneen käänteen muuten vaikeaan syksyyn. Kuluttajat säästivät etenkin urheiluvälineissä, rautakaupassa ja kodinvälineissä – nousua taas tapahtui palveluissa ja kulttuurissa.

– Alkuvuonna 2023 kulutus oli aikaisempaan vuoteen nähden varsin korkeammalla tasolla, palveluiden kulutus piti sitä yllä. Sen jälkeen kesästä alkaen ollaan oltu vähän matalammalla tasolla kuin aikaisempana vuonna. Vuoden suuria havaintoja on, että kesällä kulttuurin kulutus oli tosi voimakasta, mutta loppusyksystä Black Friday -kulutus jäi reilusti aikaisempaa pienemmäksi, kertoo analyytikko Olli Malinen Nordeasta. 

Lähikuukausina nähdään, jatkuuko jouluna alkanut myönteinen kehitys. Koroilla on tähän iso vaikutus.

– Alkuvuosi tulee todennäköisesti olemaan aika vaikea, mutta inflaatio on laskemassa ja palkankorotukset ovat edelleen aika isoja.  Jos saadaan vielä korkojen laskukin vuoden toiselle puoliskolle, niin kotitalouksien tilanne koko ajan paranee, ja vaikean alkuvuoden jälkeen nähdään todennäköisesti loppuvuonna parempaa kehitystä, toteaa OP:n Tomi Kortela.

Lue myös:

    Uusimmat