Paneloidaan saunan pukuhuone

Valmiiksi sävytetyllä paneelilaudalla kerrostalon saunaremontti tulee nopeasti valmiiksi.


Kerrostalon saunan pukuhuone paneloitiin lepän näköiseksi sävytetyllä, vähäoksaisella kuusipaneelilla. Leppää on hankala saada riittävän pitkinä lautoina ja jos sitä sattuu saamaan, hinta on tuntuvasti kuusta korkeampi. Sävytys on tehty myrkyttömällä saunasuojalla, joka suojaa likaantumiselta ja kalvoa muodostamattomana hengittää hyvin.

Kuvassa pukuhuone ennen panelointia.

Lautojen pituus on 240 senttimetriä, joten ne sopivat sellaisenaan useimpiin seiniin. Kun suojaustakaan ei tarvitse tehdä paikan päällä, voidaan puhua todella tekijäystävällisestä tuotteesta. Sen edut tulevat esiin erityisen hyvin taloyhtiössä, kun saunaremontti on yleensä saatava nopeasti valmiiksi, jotta saunavuoroja jäisi väliin mahdollisimman vähän.

Seinät oli jo koolattu valmiiksi. Tällä kertaa panelointi toteutettiinkin hiukan tavanomaisesta poikkeavasti: seinien ylä- ja alaosiin se tuli pystysuuntaisena, mutta keskelle laitettiin kuuden laudan levyinen vaakapaneeli.

Koolauspuita tuli siis myös vaakasuoraan, mikä tietysti ehkäisee tehokkaasti ilman kiertämisen paneelin takana. Kuivassa tilassa tämä ei kuitenkaan ole ongelma, etenkin kun vaakapuista poistettiin sieltä täältä pieniä pätkiä. Puolipanelointi nimittäin tehdään kuivissa tiloissa usein kiinnittämällä laudat liimakitillä suoraan betoniseinään ja varmistamalla niiden pysyvyys lujasti kiinnitetyillä ylä- ja alalistoilla.

Märässä tilassa asia pitää ehdottomasti miettiä tarkemmin, jos paneloinnin suunta muuttuu tässä esitetyllä tavalla seinän puolivälissä. Ilman on päästävä kiertämään kunnolla paneelin takana.

Kun korot oli mitattu ja ritsattu värilangalla sen mukainen suora linja vaakapaneelin ja pystypaneelin rajaukseen, kiinnitettiin ensimmäiseksi alimmaiset vaakalaudat urospontti ylöspäin. Rajakohtaan syntyy tällä tavalla tiivis ja siisti sauma, eikä listoja tarvita peittämään sitä. Kun alaosan pystypanelointi oli asennettu, lattianrajaan laitettiin jalkalista, joka peittää lattian epätasaisuuden vuoksi sinne jäävän pienen raon.

Kun alaosa oli valmis, kiinnitettiin loput viisi vaakalautariviä, joista ylimmästä ajettiin urospontti pois. Kun myös vaakaosan yläreuna oli näin saatu tasaiseksi, pystylaudoitus asennettiin samalla tavalla kuin seinän alaosassa. Listaa ei tarvittu tähänkään saumakohtaan. Nurkkiin sen sijaan laitettiin listat, jotka olivat nyt aitoa leppää.

Paneelilaudat voi naulata koolauspuihin monella eri tavalla: naula voi tulla yhtä hyvin vaakaan, pystyyn kuin viistoonkin. Vahvin kiinnitys saadaan aikaan ampumalla aina kaksi dyckert-naulaa rinnakkain koko laudan läpi, vaikka silloin niiden reiät jäävät tietysti näkyviin.

Piilonaulaus voidaan tehdä joko uros- tai naaraspontista. Urospontista ammuttaessa on oltava huolellinen, jottei naula jää liian pystyyn ja estä seuraavan naaraspontin painumista kunnolla pohjaan asti. Silloin käy helposti niin, että lautojen väli lähtee huomaamatta kasvamaan vinoksi.

Toinen vaihtoehto on edetä paneloinnissa takaperin – siis naarapontti edellä – ja ampua naulat sen alareunasta. Tällöin on kuitenkin parasta lisätä ensin koolauspuihin liimaa, sillä naaraspontin huuli on niin ohut, ettei kiinnityksestä muuten tule välttämättä riittävän lujaa.

Lisätietoja:

(JKA 9.5.2008)

Lue myös:

    Uusimmat