Palvelusetelit käyttöön ensi vuonna

Kuntien palvelusetelit tulevat todennäköisesti käyttöön ensi vuonna. Lisää itsemäärämisoikeutta antavien setelien käyttäjä saa itse päättää mistä palvelunsa ostaa. Joissain kunnissa jo kokeilussa olleiden seteleiden toivotaan kilpailuttamisen mahdollistumisen myötä laskevan palveluiden hintoja.

Palvelusetelit ovat tulossa käyttöön ensi vuonna. Suunnitelmat ovat sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) jo siinä vaiheessa, että hallituksen esitys asiasta tehtäneen syyskuussa ja kunnat voisivat ottaa palvelusetelit käyttöön vuonna 2004.

Palvelusetelit tuovat vanhusten, vammaisten ja esimerkiksi lapsiperheiden arkeen uudenlaista itsemääräämisoikeutta ja joustavuutta. Käytännössä kotipalveluita tarvitseva asiakas saisi itse päättää hankkiiko hän entiseen tapaan kunnan palveluita vai ostaako setelillä yksityisiä. Kilpailuttamisen uskotaan myös laskevan hintoja, kun alalle on odotettavissa uusia pienyrityksiä.

Kotipalveluihin oikeutettu kuntalainen voisi käyttää setelinsä vaikkapa perinteisen kotiavun, kuten pukemisen ja muun henkilökohtaisen avustamisen, siivouksen sekä ateria- tai kuljetuspalvelujen hankintaan. Jos työ maksaa enemmän kuin mitä setelillä saa, asiakas lisää loput omasta pussistaan.

Tarpeeksi kilpailuhenkinen kotipalveluyritys yhdistää tulevaisuudessa useita palveluja samalle setelille. Kysyntää myös erikoisempiin kotipalveluihin, kuten ruotsinkieliseen tai dementoituneiden ihmisten kotipalveluihin, ministeriön mukaan varmasti syntyy.

Vielä ei tiedetä, voisiko samaan palvelupakettiin liittää myös kotisairaanhoidon palveluja. Ministeriössä kysymys on auki, mutta ainakaan pelkkää kotisairaanhoitoa palveluseteleillä ei voisi ostaa. -Nyt pohditaan sitä, saisiko kotisairaanhoitopalveluita myydä, jos yrityksellä on esimerkiksi lähihoitajia palkkalistoillaan ja yritys tarjoaisi muitakin tukipalveluita, ylitarkastaja Viveca Arrhenius sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi ikäihmisten asumista ja palveluiden kehittämistä koskevassa tilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Asiakas saa vaihtaa

Palvelusetelit ovat olleet tähän asti käytössä joissakin kunnissa kokeiluluontoisesti. Ensi vuonna koko Suomeen laajeneva setelijärjestelmä vaatii kuitenkin muutoksia sosiaalihuoltolakiin, jotta kotipalvelut päästäisiin kunnolla avaamaan kilpailulle. -Palvelun tarpeen eli asiakkaan oikeuden palveluseteleiden käyttöön määrittelisi edelleenkin kunta. Asiakkaalle setelin hinta määräytyisi sen mukaan, mitkä hänen tulonsa ovat. Mitä vähävaraisempi, sen suurempi setelin arvo. Nyt yksityisen kotipalvelun tarjoajan tuntitaksa on keskimäärin 20 euroa ja kunnan tuottamat samat palvelut vielä kalliimpia. Kilpailun toivotaan myös tuovan säästöjä, Arrhenius mainitsee. Palveluseteleiden aikakaudellakin kuntien kontolle jäisi myös yksityisten kotipalvelun tuottajien kelpoisuuden arvio ja hyväksyntä. Naapuriapua palvelusetelillä ei voisi ostaa, vaan tuottajilta edellytettäisiin ammattimaisuutta. Palvelujen laatua kontrolloitaisiin viranomaisvalvonnalla eikä asiakas olisi sidottu yhteen palveluntuottajaan. Jos yhdellä palvelusetelillä hankittu kotiapu ei tyydyttäisi, asiakas voi jo toisella setelillä ostaa mielestään parempaa.

Lue myös:

    Uusimmat