Palvelualojen palkkavaatimus yllätti työnantajan

Muun muassa kauppa- ja ravintola-alaa edustava PAM vaatii palkkoihin yli 10 prosentin korotusta, mikä tekisi 98 euroa kuukaudessa. Liiton mukaan korotuksella onnistuittaisiin kaventamaan nais- ja miesvaltaisten alojen eroa "edes hiukan".

Palvelualojen ammattiliitto PAM tavoittelee sekä tänä että ensi vuonna 98 euron, mutta kuitenkin vähintään 5,1 prosentin korotusta kuukausipalkkoihin. Tämän lisäksi liitto haluaa kaksivuotisen sopimuskauden alkuun 350 euron kertakorvauksen.

Esimerkiksi kaupan ja ravintoloiden työntekijöitä edustava PAM julkisti sopimustavoitteensa iltapäivällä. Rahan lisäksi liitto tavoittelee muun muassa palkallista äitiys- ja isyysvapaata, mikä on käytäntö jo nyt monilla muilla aloilla.

Ammattiliiton yhteensä yli 10 prosentin palkankorotustavoite ylittää sen tason, millä metalli- ja kemianteollisuuden korotuksista sovittiin viime keväänä. Puheenjohtaja Ann Selin (sd.) perustelee palkkatavoitetta palvelualojen yritysten hyvällä tilanteella.

Lisäksi tällainen korotus naisvaltaisilla palvelualoilla merkitsisi Selinin mukaan sitä, että miesten ja naisten palkkaeroja onnistuttaisiin kaventamaan edes hiukan.

Ylimääräisellä 350 kertakorvauksella hoidettaisiin Selinin mukaan se, ettei palvelualojen palkkakehitys jäisi muista jälkeen nyt päättyvän sopimuskauden tuloksena.

Kaupan liitto ihmeissään

PAM:in tavoitteita

Työnantajapuolella eli Suomen kaupan liitossa vastapuolen palkkatavoite otettiin vastaan yllättyneenä.

- Tällainen vaatimus yllätti kerta kaikkiaan. Kesähellettä, pitää sanoa, varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen kommentoi.

Ropposen mukaan PAM:in 98 euron palkkatavoite yhdessä prosenttivaatimuksen kanssa merkitsee jo ensimmäisenä vuonna ja ilman 350 euron kertakorvaustakin 6,5-7 prosentin kustannusvaikutusta.

Vaatimusta kertakorvauksesta hän ei suostu ymmärtämään ollenkaan, koska nyt kysymyksessä ei ole sopimuksenteon aikaistaminen, kuten tapahtui teknologiateollisuudessa. Siellä sopimuksiin tuli vastaavanlainen kertakorvaus.

Rahan lisäksi PAM tavoittelee parannuksia vuokra- ja osa-aikatyöntekijöiden asemaan, oikeuteen hoitaa sairasta lasta ja "ajanmukaisia" pelisääntöjä sairauspoissaolojen todistamiseen.

Työntekijä- ja työnantajaliitot aloittelivat sopimusneuvottelujaan jo viime viikolla. Työnantajien Ropponen uskoo, että ne jatkuvat hyvässä hengessä palkansaajapuolen yllättävistä palkkavaatimuksista huolimatta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat