Paluun tekevä Kaija Koo: Intohimo on tallella

Laulaja Kaija Koo keikkailee tänä keväänä uunituoreen sinkun ja loppukeväästä ilmestyvän uuden albumin voimin. Pitkän uran tehnyt nainen kertoo olevansa nyt rohkeampi kuin koskaan aiemmin.

Kaija Koon suosiolle ei näy loppua. Yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä naisartisteista on koskettanut kappaleillaan jo monta vuosikymmentä, mutta tähden palo ammattiaan kohtaan ei ole vuosien saatossa hiipunut mihinkään.

– Joskus 40-vuotiaana kävin kyllä läpi jonkinlaisen kriisin. Silloin mietin keikalla ollessani, että täällä mä huudan jee ja yleisö vastaa jee – onko tässä mitään järkeä vai pitäisikö minun olla kuten muutkin ikäiseni, nyt 51-vuotias Koo muistelee.

Tunne kuitenkin meni ohi ja nyt laulaja työstää jälleen uutta albumia innostuneempana kuin ikinä. Esimakua huhtikuussa ilmestyvästä levystä saatiin jo tänään julkaistun Kuka sen opettaa -sinkun myötä.

Biisi on lähtöisin PMMP:stä tutun Paula Vesalan kynästä, mutta kertoo Koon elämästä kuten hänen muutkin kappaleensa.

– Puhun laulujen kautta, se on aina ollut mulle se pointti. Olen sillä tavalla jopa tyhmänrehellinen, että olen joskus kieltäytynyt laulamastakin, jos jokin lause ei ole tuntunut omalta.

Tulevan kevään keikkaputkikin saa naisen jo kuhisemaan jännityksestä.

– Aloituskeikkani Tavastialla huvittaa: esiinnyin siellä ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana ja nyt nousen samalle lavalle 51-vuotiaana, Koo nauraa.

Kokemus valaa itsevarmuutta

Vuosikausien ajan valokeilassa elänyt Kaija Koo on ehtinyt nähdä urallaan paljon. Ikimuistoisimpia hetkiä riittää valtavista yleisömeristä intiimeihin yksityiskeikkoihin ja hauskoihin fanikohtaamisiin – kuten lavalle lentäneisiin kalsareihin.

Yksi uran pysäyttävimmistä hetkistä tapahtui kuitenkin niinkin hiljattain kuin viime kesänä, Ruisrockin lavalla.

– Yleisömeri jatkui silmänkantamattomiin ja hiekka savusi niin, että näytti kuin siellä olisi ollut tulipalo käynnissä, laulaja muistelee pysäyttävää näkyä.

Nainen on todistanut aitiopaikalta myös ulkonäköpaineita, joita muusikoihin ja naisiin ylipäätään usein kohdistuu. Aiempina vuosinaan Koo kertoo vastustaneensa paineita jo silkan kapinahenkisyyden nimissä, mutta nykyään kokemuksen tuoma itsevarmuus kumpuaa naisesta jo luonnostaan.

– Paineiden kohteeksi joutuvien näkeminen säälittää, mutta nyt olen itse mielestäni naisille jo jonkinlainen esikuva, koska uskallan tehdä asioita.

– En peittele ikääni tai mitään muutakaan, vaan kannan itseni täysin sellaisena kuin olen. Puntarillakaan en ole käynyt varmaan vuoteen, nainen heittää.

Vaikka esiintymisvuosia on takana jo runsaasti, Koo ei myöskään ole menettänyt intohimoaan musiikkia kohtaan – päinvastoin.

– Olen nyt rohkeampi kuin koskaan. Intohimo ja uteliaisuus on yhä tallella – juuri ne pitävät minut elossa.

Kuuntele Kaijan uusi kappale:

Lue myös:

    Uusimmat