Palsternakka-tomaattipaistos ja Sinisenhaltijan jäinen henkäys

Palsternakka-tomaattipaistos (4 annosta)

  • 400 g palsternakkaa
  • 250 g perunaa
  • 150 g tomaattia
  • 100 g purjoa
  • 50 g kuorittua tattaria
  • 1 ½ rkl huhmarissa hienonnettua rakuunaa
  • mausteliemi:
  • 6 dl vettä
  • 2 rkl vähäsuolaista kasvisliemijauhetta
  • 150 g paseerattua tomaattia
  • ¼ tl huhmarissa hienonnettua mustapippuria

Pese ja kuori juurekset. Leikkaa palsternakat ½ sentin ja perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, leikkaa myös tomaatit viipaleiksi ja purjo renkaiksi. Levitä paistovuoan pohjalle ensin vilja, sitten kerroksittain palsternakka- ja perunaviipaleet ja purjorenkaat; ripottele kerrosten väliin rakuunaa. Sekoita mausteliemen ainekset ja kaada liemi vuokaan. Lado päälle tomaattiviipaleet. Kypsennä paistosta 190 asteessa (monitoimiuunissa 140 asteessa) 50-60 minuuttia (palsternakkaviipaleet uunikypsennyksessä vaativat enemmän aikaa, jotta pehmenevät mehukkaiksi). Painele kypsentämisen aikana kerran tomaattiviipaleita, jotta pintaan tulee kaunis väri. Tarjoa pääruokana.

Sinisenhaltijan jäinen henkäys (4 annosta)

  • 80 g kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 2 banaania
  • 150 g mustaherukoita/mustikoita
  • 200 g vadelmia
  • 1 tl huhmarissa hienonnettua kuivattua minttua/anisiisoppia
  • 2-3 tl vaahterasiirappia/kukkaishunajaa
  • 2(2)
  • Mantelivaahto:
  • 150 g kuorimattomia manteleita
  • 2-2 ½ dl vettä
  • ½ sitruunan mehu
  • (hunajaa)
  • Koristeeksi:
  • hunajamelonipalloja
  • syötäviä kukkasia

Hienonna ensin auringonkukansiemenet monitoimikoneen teholeikkurilla hienoksi rouheeksi. Lisää kuoritut ja lohkotut banaanit, mustaherukat/mustikat, vadelmat, minttu/anisiisoppi sekä vaahterasiirappi/hunaja ja jatka hienontamista kunnes seos on sileärakenteista. Laita seos matalaan astiaan ja jäädytä pakastimessa 3-4 tuntia. Hienonna mantelit monitoimikoneen teholeikkurilla hienoksi rouheeksi. Lisää vesi sekä sitruunamehu ja jatka hienontamista, kunnes seos on vaahtomaisen pehmeää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hunajaa.Koverra hunajamelonista palloraudalla pyöreitä tasapintaisia palloja koristelua varten.Laita jälkiruoka annosmaljoihin ja koristele mantelivaahdolla, hunajamelonipalloilla ja tuoreilla sinisävyisillä kukkasilla - tai laita se kerroksittain mantelivaahdon kanssa, jolloin saat erilaisen jälkiruokaherkun. Tarjoa jälkiruoka kylmän raikkaana.

Reseptit: Margit Kojo

Lue myös:

    Uusimmat