Palovamma, venähdys, aivotärähdys – osaathan hoitaa nämä yleiset kesähaaverit?

Lämpimät kesäpäivät innostavat lähtemään ulos. Touhujen tuoksinassa voi käydä vahinko jos toinenkin, joten ensiaputaidot kannattaa pitää terässä.

Toimi näin, kun nämä yleiset kesävahingot yllättävät:

Auts! Kompastuin marjametsässä ja satutin nilkkani

Jos pystyt vielä astumaan jalallasi, kyseessä ei mitä todennäköisimmin ole murtuma, vaan venähdys. Muista ensiavuksi kolmen K:n ohje: kylmä, kompressio ja kohoasento. Anna jalan levätä, äläkä rasita sitä turhaan.

Kaaduin pyörällä ja sain viillon polveeni

Hillitse halusi pestä iso haava heti vedellä, sillä virtaava vesi vaikeuttaa veren hyytymistä, ellei haava ole aivan pieni. Paina sen sijaan viiltokohtaa puhtaalla pyyhkeellä noin kymmenen minuuttia. Paineen pitäisi saada verenvuoto rauhoittumaan tässä ajassa. Tämän jälkeen on aika huuhdella haava huolella. Suojaa se lopuksi laastarilla. Mikäli kyseessä on suuri avohaava, joka ei lakkaa vuotamasta, saatat tarvita tikkejä.

Ystäväni sai päähänsä mojovan iskun frisbeestä

Jos ystävää pyörryttää tai oksettaa tai jos hän vaikuttaa sekavalta, suunnatkaa lääkäriin. Vaikka ystävä vaikuttaisi olevan kunnossa, tulee hänen ottaa loppupäivä rauhallisesti ja tarkkailla mahdollisia aivotärähdyksen oireita. Näitä ovat päänsärky, sekavuus, heikotus, näön hämärtyminen, ärtyvyys, muistinmenetys, valo- tai ääniherkkyys sekä uneliaisuus.

Tartuin paljaalla kädellä kuumaan grilliritilään

Ensiksi tulee viilentää palanut alue. Älä kuitenkaan tartu jääpalapussiin, vaan laita kätesi juoksevan, huoneenlämpöisen veden alle noin vartiksi. Tämä lopettaa palamisprosessin, helpottaa kipua ja ehkäisee turpoamista sekä arpeutumista. Suuntaa lääkäriin, jos palanut alue on suuri tai jos palokohtaan ilmestyy rakkuloita tai tihkumista. Muussa tapauksessa taputtele käsi hellästi kuivaksi ja suojaa halutessasi palokohta hengittävällä harsolla. Ota tarvittaessa kipuun särkylääkettä.

Astuin lasinsiruihin rannalla

Ovatko rokotteesi ajantasalla? Jos et muista, milloin olet ottanut jäykkäkouristusrokotteen, mene terveysaseman päivystykseen. Mikäli rokotuksesi ovat kunnossa, poista lasi, puhdista haava huuhtelemalla huolellisesti vedellä ja saippualla, paina puhtaalla pyyhkellä kymmenisen minuuttia, suojaa laastarilla ja palaa hauskanpitoon.

Jos et saa kaikkea lasia pois ihon alta ja kohta on kivulias, mene terveysaseman päivystykseen. Jos et tunne kipua, puhdista kohta huolella ja suojaa laastarilla. Lasinsirpale saattaa hyvinkin liukua itsestään ulos, kun liikut. Jos lasinsirpale ei tule ulos ja kohta alkaa tulehtua, varaa aika lääkäriin mahdollisimman pian.

Lähde: RealSimple

Lue myös:

    Uusimmat