Mainos

Paloittelumurhaaja Markus Pönkä tehtaili kanteita vankilaa vastaan ja vaati 200 000 euroa korvauksia – valitti ruoasta ja vei oikeuteen kiistan rikkoutuneesta kaukosäätimestä

Itä-Suomen hovioikeus on päättänyt palauttaa lähes kaikki paloittelusurmaaja Markus Pöngän Kuopion vankilaa vastaan tekemät vahingonkorvauskanteet uudelleen käräjäoikeuden käsittelyyn. Hovioikeus antoi tiistaina ratkaisun kaikkiaan 16 eri vahingonkorvaustapaukseen.

Hovioikeus päätti kumota 14 Pohjois-Savon käräjäoikeuden ratkaisua, joissa oikeus oli hylännyt Pöngän korvausvaatimukset. Hovioikeuden mukaan asian käsittelyssä käräjäoikeudessa tapahtui menettelyvirhe, joka on voinut vaikuttaa asian ratkaisuun.

Käräjäoikeus oli jättänyt valmisteluistunnon ja suullisen pääkäsittelyn järjestämättä ja hylännyt kanteet kirjallisessa menettelyssä, vaikka Pönkä oli nimennyt asiassa henkilötodistelua.

Useita korvauskanteita vankilaa vastaan

Pönkä tehtaili kanteita Kuopion vankilaa ja sen johtajia vastaan loppuvuoden 2017 ja alkuvuoden 2018 aikana. Korvausvaatimusten yhteissumma kohosi yli 200 000 euron. Pönkä perusteli vaatimuksiaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisella.

Pääosa Pöngän valituksista koski sitä, että hänen ei annettu poistua vankilasta väliaikaisesti. Hän oli pyytänyt päästä pois useita kertoja ja erilaisilla perusteilla.

Pönkä halusi päästä muun muassa työhaastatteluun, ruoka- ja vaateostoksille, perhetapaamisiin sekä lääkärin ja plastiikkakirurgin vastaanotoille. Pönkä valitti myös vankilan kanttiinin valikoimasta ja ruoan ostorajoituksista.

Kahden kanteen osalta hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden ratkaisut, joissa Pöngän vaatimukset oli hylätty selkeän perusteettomina. Pönkä oli muun muassa vaatinut oikeudessa uutta television kaukosäädintä selliinsä, koska vanha ei toiminut. 

Toisessa tapauksessa Pönkä oli tyytymätön vankilan ruokailuaikoihin. Hän vaati oikeutta vahvistamaan, että ruoan omistusoikeus siirtyy hänelle siinä vaiheessa, kun hän on saanut sen lautaselleen ja että hänellä on oikeus viedä ruokaa selliinsä.

Pitkä rikoshistoria

Lukuisten talousrikosten lisäksi Pönkä tunnetaan vuonna 2005 Tallinnassa tapahtuneesta paloittelumurhasta, josta hänet tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen. Pönkä murhasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaisen liikekumppaninsa. Hän piti tekoa itsepuolustuksena ja kiisti murhan.

Viimeisin rikosepäily tuli julki maanantaina. Iltalehden mukaan Pöngän epäillään olevan päätekijä kansainvälisessä petosrikoskokonaisuudessa.

Pönkä on myös pakoillut viranomaisia useita kertoja. Viimeksi vuonna 2017 häntä etsittiin kuukausien ajan ennen kuin hänet saatiin lopulta kiinni Ruotsissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja