Mainos

Palkansaajille runsas viidennes Suomen suurimmasta tel-yhtiöstä

Suomen suurin työeläkeyhtiö Varma-Sampo aloittaa suunnitelmien mukaisesti heinäkuun alussa noin 550 ihmisen voimin. Uudesta yhtiöstä vakuutetut eli palkansaajat omistavat runsaan viidenneksen.

Nykyisestä Eläke-Varmasta Varma-Sampoon siirtyy 240 ihmistä ja loput 180 jää Eläke-Varmaan. Eläkeyhtiöiden suuresta rakennejärjestelystä päätettiin marraskuussa. Sen mukaan 70 prosenttia Eläke-Varman vakuutuskannasta siirtyy Eläke-Sampoon, jonka uudeksi nimeksi tulee Varma-Sampo. Eläke-Sammon toimitusjohtaja Markku Hyvärinen, jota esitetään suuren tel-yhtiön varatoimitusjohtajaksi, uskoo Varma-Sammon etenevän suunnitellusti. Yhtiöiden hallitukset ja hallintoneuvostot ovat hankkeen jo hyväksyneet ja yhtiökokousten siunausta odotetaan ensi kuun alussa.

Järjestelyssä Eläke-Sampo muuttuu osakeyhtiöstä keskinäiseksi yhtiöksi. Tämä oli työmarkkinajärjestöjen vaatimus hankkeen läpimenolle. Keskinäisessä yhtiössä työeläkemaksua maksavat omistavat yhtiön ja näin myös vakuutetuista, palkansaajista, tulee yhtiön omistajia. Suunnitelman mukaan vakuutetut omistavat Varma-Sammosta runsaan viidenneksen, vakuutuksenottajat eli työnantajat 76 prosenttia ja takuupääoman omistaja Sampo 2,5 prosenttia. Varma-Sammon toimitusjohtajaksi on kaavailtu Eläke-Varman toimitusjohtaja Paavo Pitkästä.

Varma-Sampo lukuina

Järjestelyssä Eläke-Sampo kasvaa mittavasti. Vakuutuskannan siirron perusteella on tehty laskelmat Varma-Sammon suuruudesta. Ne on kirjattu siltä pohjalta, että uusi tel-yhtiö olisi toiminut jo koko tämän vuoden, vaikka se aloittaa vasta heinäkuun alussa. Suunnitelman mukaan Varma-Sammon tämän vuoden maksutuloksi tulee 11,5 miljardia markkaa, kun Eläke-Sammon maksutulo viime vuonna oli 5,2 miljardia. Vastuuvelaksi, joka kuvaa aikanaan maksuun tulevien eläkkeiden määrää, on laskettu lähes 70 miljardia. Sekin on yli kaksinkertainen Eläke-Sammon nykyiseen vastuuvelkaan nähden. Varma-Sammon varoista kiinteistöissä olisi noin 9,5 miljardia, osakkeissa 6,5 miljardia, joukkovelkakirjoissa runsaat 30 miljardia ja eläkelainoissa runsaat 11 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.