Palkansaajille runsas viidennes Suomen suurimmasta tel-yhtiöstä

Suomen suurin työeläkeyhtiö Varma-Sampo aloittaa suunnitelmien mukaisesti heinäkuun alussa noin 550 ihmisen voimin. Uudesta yhtiöstä vakuutetut eli palkansaajat omistavat runsaan viidenneksen.

Nykyisestä Eläke-Varmasta Varma-Sampoon siirtyy 240 ihmistä ja loput 180 jää Eläke-Varmaan. Eläkeyhtiöiden suuresta rakennejärjestelystä päätettiin marraskuussa. Sen mukaan 70 prosenttia Eläke-Varman vakuutuskannasta siirtyy Eläke-Sampoon, jonka uudeksi nimeksi tulee Varma-Sampo. Eläke-Sammon toimitusjohtaja Markku Hyvärinen, jota esitetään suuren tel-yhtiön varatoimitusjohtajaksi, uskoo Varma-Sammon etenevän suunnitellusti. Yhtiöiden hallitukset ja hallintoneuvostot ovat hankkeen jo hyväksyneet ja yhtiökokousten siunausta odotetaan ensi kuun alussa.

Järjestelyssä Eläke-Sampo muuttuu osakeyhtiöstä keskinäiseksi yhtiöksi. Tämä oli työmarkkinajärjestöjen vaatimus hankkeen läpimenolle. Keskinäisessä yhtiössä työeläkemaksua maksavat omistavat yhtiön ja näin myös vakuutetuista, palkansaajista, tulee yhtiön omistajia. Suunnitelman mukaan vakuutetut omistavat Varma-Sammosta runsaan viidenneksen, vakuutuksenottajat eli työnantajat 76 prosenttia ja takuupääoman omistaja Sampo 2,5 prosenttia. Varma-Sammon toimitusjohtajaksi on kaavailtu Eläke-Varman toimitusjohtaja Paavo Pitkästä.

Varma-Sampo lukuina

Järjestelyssä Eläke-Sampo kasvaa mittavasti. Vakuutuskannan siirron perusteella on tehty laskelmat Varma-Sammon suuruudesta. Ne on kirjattu siltä pohjalta, että uusi tel-yhtiö olisi toiminut jo koko tämän vuoden, vaikka se aloittaa vasta heinäkuun alussa. Suunnitelman mukaan Varma-Sammon tämän vuoden maksutuloksi tulee 11,5 miljardia markkaa, kun Eläke-Sammon maksutulo viime vuonna oli 5,2 miljardia. Vastuuvelaksi, joka kuvaa aikanaan maksuun tulevien eläkkeiden määrää, on laskettu lähes 70 miljardia. Sekin on yli kaksinkertainen Eläke-Sammon nykyiseen vastuuvelkaan nähden. Varma-Sammon varoista kiinteistöissä olisi noin 9,5 miljardia, osakkeissa 6,5 miljardia, joukkovelkakirjoissa runsaat 30 miljardia ja eläkelainoissa runsaat 11 miljardia markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat