Mainos

Pakolaisstatus lakkautettiin Irakin tilanteen muutoksen vuoksi – karkotus törkeiden rikosten vuoksi

Vakaviin rikoksiin syyllistyneen irakilaismiehen pakolaisstatus voitiin lakkauttaa Irakin tilanteen muutosten vuoksi, ja mies karkottaa tekojensa vuoksi, toteaa Korkein hallinto-oikeus.

Suomeen pakolaiskiintiössä vuonna 1996 saapunut irakilaismies on tuomittu lukuisista rikoksista. Tuomiot on annettu raiskauksen yrityksestä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

1:51

Pakeni Saddam Husseinin hallitoa

Miehen Irakista pakenemisen syynä oli Saddam Husseinin hallinnon vastaisen mielipiteen ja toiminnan aikaansaama uhka. Olosuhteet, joissa henkilöstä oli tullut pakolainen, ovat näin ollen lakanneet olemasta, ja KHO katsoi muutoksen olevan merkittävä ja pysyvä.

Mies ei ollut enää kansainvälisen suojelun tarpeessa, eikä hänellä ollut perusteltuja syitä kieltäytyä Irakin valtion suojelusta. Hänen pakolaisasemansa voitiin näin ollen lakkauttaa.

Mies oli syyllistynyt toistuvasti vakaviin rikoksiin ja osoittanut käyttäytymisellään olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle. Huolimatta perhesiteistä ja pitkästä oleskelusta Suomessa hänelle ei ollut kehittynyt Suomeen merkittäviä siteitä.

Kun otettiin huomioon miehen muiden turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle aiheuttama pitkäaikainen ja vakava uhka, voitiin hänet karkottaa kotimaahansa ja määrätä toistaiseksi voimassa olevaan maahantulokieltoon.

6:33

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.