Oikeudelta poikkeuksellinen päätös: Koko ikänsä Suomessa asunut somalialaismies karkotetaan Somaliaan pitkän rötösputken takia

Suomessa vuonna 1993 syntynyt ja koko ikänsä Suomessa asunut mies karkotetaan Somaliaan rikoskierteen katkaisemiseksi, kertoo korkein hallinto-oikeus vuosikirjapäätöksessään. Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa eilen. 

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan mies syntyi Suomessa, mutta Somalian kansalaisena. Hän sai pysyvän oleskeluluvan Suomeen vuonna 1997. Jo nuorella iällä mies päätyi rikolliselle polulle. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä käy ilmi, että miehen elämää ovat värittäneet päihteidenkäyttö ja siitä seuraavat vaikeudet.

Mies sai ensimmäisen tuomionsa vuonna 2010 muun muassa 11:sta nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä. Sen jälkeen tuomioita on tullut lukuisia lisää.

Vuosina 2010–2017 mies on tuomittu yhteensä kymmeneen eri vankeusrangaistukseen. Niiden pituus on vaihdellut 40 päivän mittaisesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle on määrätty vuosina 2016–2018 yhteensä kahdeksan sakkorangaistusta. Hän on myös ollut kiinniotettuna häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Miehen on katsottu syyllistyneen muun muassa ryöstöihin, varkauksiin, pahoinpitelyihin, laittomiin uhkauksiin, petoksiin, törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin ja huumausaineen käyttörikoksiin.

Rikosten jatkuvuus, määrä ja laatu osoittivat korkeimman hallinto-oikeuden mukaan puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Miehellä on kaksi lasta

Miehellä on kaksi Suomessa syntynyttä lasta, jotka ovat Suomen kansalaisia. Oikeus ei nähnyt lapsia esteenä karkotukselle.

Korkein hallinto-oikeus punnitsikin päätöksessään miehen vahvoja siteitä Suomeen sekä perhe-elämän suojaa sekä lasten etua. Toisaalta pohdittiin hänen yhteiskunnan turvallisuudelle aiheuttamaansa uhkaa.

Oikeus arvioi, että uhka ei ole poistunut, ja rikosten uusimisvaara on olemassa. Se päätyi pitämään voimassa aiemmin hallinto-oikeuden vahvistaman karkotuksen, josta maahanmuuttovirasto päätti poliisin tehtyä asiasta esityksen vuonna 2017.

Pelkää joutuvansa syrjityksi Somaliassa

Koska mies on syntynyt Suomessa ja asunut täällä koko ikänsä, karkottamisen tuli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan olla poikkeuksellista ja karkottamisen puolesta puhuvien seikkojen hyvin painavia.

Väestötietojärjestelmään miehen kieleksi on merkitty somali. Kertomansa mukaan mies ei kuitenkaan ole koskaan käynyt Somaliassa eikä hänellä ole siellä turvaverkkoa.

Mies pelkää joutuvansa Somaliassa syrjityksi tai jopa vainotuksi. Oikeuden arvion mukaan mies on kuitenkin terve ja työkykyinen, Suomessa koulut käynyt nuori mies, jolla ei ole henkilökohtaisi perusteita sille, että hänen voitaisiin katsoa olevan erityisessä vaarassa Somaliassa.

Miehellä ei ole Suomen kansalaisuutta, koska hänen vanhempansa eivät hakeneet sitä hänelle, kun hän oli lapsi, eikä hän ole itse voinut hakea kansalaisuutta myöhemmän elämänsä rikoksiin johtaneiden vaiheiden vuoksi.

Aiheesta aiemmin uutisoi Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja