Pakkopalautuksen Valko-Venäjälle välttänyt sprintteri joutui eroon perheestään – yllätysuutinen riemastuttaa: "Kaikki tapahtui niin nopeasti ja yllättäen"

Puolan kansalaisuuden saanut pikajuoksija Krystsyna Tsimanouskaja on uuden edessä, kun hän pääsee edustamaan uutta kotimaataan Budapestin MM-kilpailuissa. The Guardianin haastattelema Tsimanouskaja kertoo vaikeuksistaan sen jälkeen, kun häntä yritettiin palauttaa pakolla Valko-Venäjälle Tokion olympialaisista.

Krystsyna Tsimanouskaja osallistui Tokion olympialaisiin synnyinmaansa Valko-Venäjän edustajana vuonna 2021. Tsimanouskaja juoksi 100 metrin alkuerissä, mutta ei päässyt mukaan päämatkalleen 200 metrille kritisoituaan valmentajien valintoja julkisesti. Tsimanouskajan oli komennettu juoksemaan oudolla matkalla 4x400 metrin viestissä.

Valmennus päätti lähettää Tsimanouskaja takaisin Valko-Venäjälle vastoin tämän tahtoa. Lentoasemalla virkailijoille hädästään kertonut juoksija pääsi kuitenkin poliisin suojiin.

Lopulta sprintteri sai turvapaikan Puolasta, jossa on asunut elokuusta 2021 lähtien.

– Tunnen oloni todella hyväksi, Tsimanouskaja sanoo The Guardianin tuoreessa haastattelussa.

– Paljon on muuttunut tekniikassani, kehossani, elämässäni, ravinnossani, monessa asiassa ja se on auttanut minua. Nyt olen työskennellyt kahden vuoden ajan.

Tsimanouskaja on juossut tällä kaudella 200 metrillä ennätyksensä 22.75. Vain niukasti liian kovassa myötätuulessa on syntynyt aika 22.60.

Elämä hymyilee, mutta kaksi vuotta sitten oli vaikeaa. Tsimanouskaja sanoo yrittäneensä unohtaa Tokion tapahtumia, joita kertoo joutuneensa käsittelemään terapiassa.

– Olemme työstäneet sitä paljon, koska kärsin jälkikäteen paniikkikohtauksista, Tsimanouskaja sanoo.

– Se oli hullua. Olin yllättynyt, kun se tapahtui ensimmäistä kertaa, koska niin ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin. Se tapahtui ennen kisaa huoneessani, kun nousin sängystä.

Myös into urheiluun oli koetuksella.

– Jouduimme työskentelemään myös motivaationi kanssa. Tokion jälkeen minulla ei ollut motivaatiota jatkaa urheilu-uraani.

Puolan edustajana MM-kisoihin

Tsimanouskaja on saanut Puolassa paljon apua maan Yleisurheiluliitolta, joka on avustanut häntä taloudellisesti ja sponsorisopimuksin. Kesällä 2022 Tsimanouskaja sai Puolan kansalaisuuden, ja viime viikolla Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA ilmoitti yllättäen juoksijan olevan vapaa edustamaan maata myös arvokisoissa.

Normaalisti kilpailuoikeuden saaminen kansalaisuuden vaihdon jälkeen kestää kolme vuotta, mutta Tsimanouskajan tapauksessa käsittelyä nopeutettiin. Niinpä juoksija on voi osallistua Puolan edustusasussa ensi viikolla käynnistyviin MM-kilpailuihin Budapestissa.

– Olen todella onnellinen, vaikka käynkin läpi erikoisia tuntemuksia, koska tämä kaikki tapahtui niin nopeasti ja yllättäen, juoksija iloitsi Instagramissa.

Tsimanouskajan on määrä juosta Budapestissa 100, 200 ja 4x100 metrin kilpailuissa.

Valko-Venäjällä Tsimanouskaja ei ole vieraillut vältettyään täpärästi pakkopalautuksen Tokiosta. Yhteyksien katkeaminen kotimaahan harmittaa.

– Halusin tavata vanhempani Turkissa, mutta se ei ollut mahdollista. He eivät voineet lähteä lomalle ja palata turvallisesti, koska ovat minun vanhempani, Tsimanouskaja sanoo.

– Puhumme ainoastaan puhelimessa tai videopuheluissa. Emme ole tavanneet toisiamme kahteen ja puoleen vuoteen, enkä tiedä, koska seuraava tapaamisemme on.

Valkovenäläistä urheilujärjestelmää juoksija ei ikävöi. Tsimanouskaja toteaa olevansa varma, että hänen uransa olisi ohi, jos hän olisi Valko-Venäjällä.

– Siellä ei ole normaalia kilpailua.

Vanhoihin joukkuetovereihinsa Tsimanouskaja ei ole ollut yhteydessä. Vain yksi urheilija oli kiinnostunut juoksijan tilanteesta Tokion tapahtumien jälkeen. Urheilijan nimeä Tsimanouskaja ei halua paljastaa.

– He eivät ole ystäviäni, emme ole yhteydessä, enkä ole kiinnostunutkaan olemaan, Tsimanouskaja sanoo.

– He eivät tue minua, he tukevat valmentajaa.

Lue myös:

    Uusimmat