Pakkomielteenä rusketus: "Ihosyövän voi aina ottaa pois"

Kauniisti ruskettunutta ihoa pidetään yleisesti kauniina. Mutta mitä vaaroja rusketuksen hankkimisen taakse kätkeytyy? Entä voiko ruskettuneen hipiän ihailu mennä yli?

Girls Aloud -tyttöbändin tähti Nicola Robertson tullut julkisuuteen erikoisen riippuvuutensa takia. Hänellä oli pakkomielteinen tarve ruskettaa ihoaan. Omaa tilaansa hän kutsuu syömishäiriö anoreksiaa kuvaavasta sanasta johdetulla termillä tanoreksia (engl. tan rusketus, ruskettua).

Nicola kertoo, että hän suorastaan pakkomielteisesti levitti iholleen kerros toisensa jälkeen itseruskettavia voiteita. Hän käytti voiteita joka päivä kolmen vuoden ajan. Nyt, ylpeänä vaaleasta, kauniista ihostaan, Nicola on kuvannut dokumentin Britannian nuorten parissa vallitsevasta rusketus-villityksestä.

Nicola puhuu solariumin K-18 ikärajan puolesta. Hän ei ole hankkeensa kanssa yksin, sillä Britanniassa solariumeja, etenkin kolikkokäyttöisiä solariumkoppeja, on harkittu kiellettäväksi alle 18-vuotiailta laajemminkin. Lakiesitys on edennyt parlamenttiin saakka.

– Sen jälkeen, kun olin tavannut ihosyöpään kuolevia ihmisiä, käsitin, ettei kyse ole vain rusketuksesta. Kyse on elämästä ja kuolemasta, sanoo Nicola The Sunille.

Kaikki muut olivat niin kauniita ja ruskeita

Nicola kertoo The Sunille omasta pakkomielteestään, tanoreksiastaan. Hän muistelee sen alkaneen, kun hän 17-vuotiaana liittyi tyttöbändiin.

– Jos minulla ei ollut tekorusketusta, ajattelin, että ihoni näyttää lähes kuolleelta. Kaikki muut tytöt olivat niin kauniin ruskeita. Kuvittelin, että ihmiset pitivät minua rumana muihin bändin tyttöihin verrattuna. Ajattelin, että jos hieman rusketan itseäni, minussa on edes jotain sitä, mitä heissä on.

Nicola käytti sekä itseruskettavia voiteita että solariumia. Solariumia hän kertoo kokeilleensa vain muutamia kertoja, sillä hän sai siitä aurinkoihottumaa. Nicola on itse asiassa kiitollinen siitä, ettei solarium antanutkaan hänelle kaunista rusketusta, sillä muutoin hän olisi luultavasti "grillannut itsensä hengiltä".

Nicola käytti itseruskettavia voiteita kolmen vuoden ajan lähes joka päivä. Nyt hän on päättänyt, ettei enää voiteisiin koske.

– Huomasin, että muotilehdissä oli paljon malleja, jotka eivät olleet perinteisellä tavalla kauniita. Joillain oli kalpea iho tai kummalliset hiukset, mutta he olivat silti todella cool. Tulin tulokseen, että näytän enemmän heiltä, kuin tavalliselta tytöltä, joten päätin myös pyrkiä pikemminkin senkaltaiseen lookiin.

"Syöpäkasvain vain otetaan pois ja sitten voi palata solariumiin"

Kun Nicola kiersi maata kuvaten dokumenttiaan tanoreksiaa sairastavista nuorista, hän havaitsi, että he muistuttavat häntä itseään. Kaikista rankinta oli kuitenkin tavata nuoria, jotka olivat sairastuneet ihosyöpään liiallisen auringonoton ja solariumin käytön seurauksena.

Nicola kertoo istuneensa erään tytön vierellä sairaalassa. Todellisuus oli ollut paljon järkyttävämpi, kuin mitä hän oli pystynyt edes kuvittelemaan.

– Ajattelin, että jos sinulla on syöpä, niin kasvain vain poistetaan. En ollut laisinkaan valmistautunut siihen, mitä potilas oikeasti joutui käymään läpi. Hänen kehostaan poistettiin palasia.

Nicola kertoo, että tytön viesti kaikille oli: "Älkää käyttäkö solariumia!"

– Myöhemmin juttelin tyttöjen kanssa, jotka ruskettivat itseään. He kaikki olivat sitä mieltä, että rusketus on ihanaa.

– He kuvittelivat, että jos he saavat ihosyövän, syöpä vain otetaan pois ja sen jälkeen he voivat palata uudelleen solariumiin, Nicola kertoo järkyttyneenä nuorten naisten asenteista.

– He ovat niin tietämättömiä ja se teki minusta todella vihaisen. Sanoin heille, että he kuulostavat todella tyhmiltä. Kaduin sitä jälkeenpäin, mutta olin juuri tavannut ihmisiä, jotka olivat kuolemaisillaan.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Wireimage/AOP, Shutterstock

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat