"Pakko painaa pitkää päivää" -duunarit kommentoivat eläkepakettia

Hengenvaaraan 65-vuotiaana 2:11

Työntekijöiden mielestä eläkeuudistus ei ole ottanut huomioon töiden erilaisuutta. Vuorotyö on raskasta esimerkiksi sairaanhoitajille. Palomiehien mielestä pelastustyö voi olla 65-vuotiaalle jopa hengenvaarallista.

– Kyllähän se päivänselvä on, ettei näissä hommissa niin pitkälle pötkitä. Jos täältä jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 55,7 vuotiaana, niin se jo kertoo omaa kieltä kyllä, kertoo paloesimies 49-vuotias Jyrki Jefremoff Helsingin pelastuslaitos Kallion asemalta MTV Uutisille.

- Kun tekee tätä työtä pitkään, fyysisesti raskasta vuorotyötä, johon lisäksi henkinen rankkuus, niin kyllä tämän asian jo tajuaa. Missään nimessä ei haluttaisi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta iän mukana tuomat asiat painaa.

Pitkään alalla ollut Jefremoffin kollega, 56-vuotias Reijo Ronkanen sanoo, että palomiehiä on petetty aiemminkin.

 –1980-luvulla meille luvattiin eläkeiäksi 55 vuotta ja tämän päätöksen piti olla peruuttamaton. Niin vain meni, että meitä petettiin. Ei tätä työtä kertakaikkisesti voi tehdä enää 65-vuotiaana, sen tietää jokainen tällä alalla. 53 - 55 olisi sopiva eläkeikä meille. Tämä työ on välillä näennäisesti hyvin rauhallista, mutta minuutin päästä ollaan ääriponnistelussa, ja sitä ei enää 65-vuotias ilman hengenvaaraa tee, pamauttaa ylipalomies ja ensihoitaja Reijo Ronkanen Helsingin palolaitoksen Kallion asemalta.

Vuorotyö vie voimia sairaalassa

58-vuotias Anita Juslén Lastenklinikalta on seurannut eläkeuutisia tarkkaan siksi, että oma eläkeikä häämöttää. Hänelle uudistus tuo puoli vuotta lisää töitä eli eläkkeelle hän pääsisi 63,5 vuotiaana. Tälläkin alalla vuorotyö vie voimia ja 65 kuulostaa hänen korviinsa liian paljolta.

–Kyllä työ osastolla on aika raskasta, olen sitä tehnyt itsekin  ja kolmivuorotyö syö ihmistä, 65 vuotta on aika paljon, Enemmän kuitenkin pitäisi miettiä eri vaihtoehtoja, miten me jaksetaan tätä työtä pitempään, miettii Juslén MTV Uutisille.

Nuoriso ei huolta tulevasta kanna

–Totta kai mä jaksan, mutta meidän alalla on kyllä raskaitakin paikkoja kuten vuodeosasto. Vastavalmistuneena, nuorena keltanokkaisena sairaanhoitajana olen jo osannut vähän varautuakin siihen, että se eläkeikä on sitten joskus tulevaisuudessa ja että se karkaa vähän kauemmas. Kaksi vuotta ei tunnu kovin pahalta tässä vaiheessa elämää, pohtii puolestaan 33-vuotias sairaanhoitaja Henni Immonen Lastenklinikalta.

Kunto oltava kova

Rakennustyömailla painetaan pitkää päivää ja työ on fyysistä. YIT:n riveissä Lauttasaareen uusia asuntoja rakentaa 60-vuotias Tarmo Wallenius. Hän jaksaisi jatkaa työuraa pidempäänkin, kunto tulee juoksulenkiltä ja itse työstä. Eläkeiän nosto on hänen mielestä hyvä uutinen.

–Se on ihan hyvä ratkaisu ja olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Hyvä, että tulee siirtymäaika, että ne kaksi vuotta ei astu voimaan heti. Itse olen 60-vuotias, joten minuun tämä ei juuri vaikuta, mutta eihän nämä rattaat pyöri jos ei olla töissä, sanoo Wallenius.

–Minä olen 18-vuotias opiskelija ja harjoittelemassa täällä rakennustyömaalla. On tämä aika raskas ammatti, jo tässä iässä ottaa voimille. Kyllä eläkeikä pitäisi olla alakohtainen, sanoo puolestaan Anita Välimaa samalta työmaalta.

Eläkeuudistukseen ei tule ammattikohtaisia varhennuksia. Fyysisesti ja henkisesti raskasta työtä tekevien on mahdollista päästä muita aiemmin eläkkeelle 38 vuoden työuran jälkeen. Arvio tehtäisi kuitenkin kullekin hakijalle erikseen.

Lue myös:

    Uusimmat