Pakkasvahinkoihin on kiinnitettävä huomiota loma-asuntoja suunniteltaessa

Lämmin syksy pidensi kesämökkien käyttöaikaa, mutta kylmenevä sää voi tuhota muun muassa suviasunnon vesijärjestelmän.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan uudet mökit tulisi suunnitella niin, että vesihuoltojärjestelmän lämmitys hoituisi vähäenergisesti. Loma-asuntoa lämmittämällä voidaan minimoida vesivahingon riski talvisin, mutta se ei poista koko ongelmaa: sähkökatkokset saattavat saada tuhoa aikaan.

Kesämökin talvikäytön järkeistäminen vaatii koulutusta. – Kaikkiin ongelmiin ei ole nyt eikä tulevaisuudessa valmiita ratkaisuja, vaan ne täytyy soveltaa olosuhteiden mukaan, Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Erkki Santala toteaa.

– Olennaisessa roolissa ovat tällöin asiantuntevat ja työhönsä kunnianhimoisesti suhtautuvat suunnittelijat, putkiasentajat ja muut ammattilaiset, Santala jatkaa.

Eristä ja suojaa!

Jäätymiseltä suojattavat putket, laitteet ja kalusteet tulisi sijoittaa eristettyyn ja lämmitettyyn tilaan. Märkätilan ulkopuolelle jätetään vain vesipisteet, jotka on helppo tyhjentää talveksi.

Rakennuksen ulkopuolelle tulisi sijoittaa vain lämmityskaapeleita, ei tavallisia putkia. Tehokas eristys on myös kaiken a ja o.

Myyrien ja muiden pieneläinten pääsy kaivoihin ja tuuletusluukkuihin tulisi estää. Mökkiläinen voi asentaa metalliverkon tuuletusputken päähän sekä tukkia kaivojen kannet tiiviisti. Myös kaivon ylivuotoputki on syytä suojata kunnolla.

Uutta odotellessa

Ympäristökeskuksen mukaan vesijärjestelmän tyhjennyksen ja eristyksen lisäksi tulisi kehittää eri olosuhteisiin soveltuvia jätevesien käsittelyn ratkaisuja, jotka toimisivat luotettavasti kylmissä oloissa ilman jatkuvan käytön edellytystä.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat