Pakkanen kiristyy – pidä sähkölaskusi kurissa näillä vinkeillä

Talvi tuli vihdoin koko maahan! Sähkölasku ei pääse yllättämään, jos kiinnität huomiota suurten säästöjen ohella pieniin asioihin.

Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, kun käyttö on huipussaan. Motiva on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen.

Pukeudu oikein, vältä turhaa lisälämmitystä

Pakkasella on kunnon kerrospukeutuminen tarpeen ulkona liikuttaessa. Sisälläkin kannattaa pukea ylle kunnon vaatteet ja välttää lisälämmön käyttöä. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-21 astetta.

Jos joudut jatkuvasti turvautumaan lisälämmittimeen, on lämmitysjärjestelmässä tai talossa jotain vialla. Tarkista, että patterit ovat tasalämpöiset, ja poista ilma vesikiertoisista pattereista tarvittaessa ja tarkista patteriventtiilien toiminta. Tarkista myös ikkunoiden sekä ovien tiivisteet ja tiivistä vuotokohdat tarvittaessa. Huolehdi kuitenkin riittävästä korvausilman saannista.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella

Tiloissa joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Talvilomien tai muiden useiden päivien poissaolojen ajaksi huonelämpötilaa kannattaa alentaa useilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle.

Vältä lämpöhukkaa

Sälekaihtimet kannattaa laittaa kiinni ja vetää verhot ikkunan eteen ainakin yöksi. Se vähentää lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhoilla tai huonekaluilla ei kuitenkaan kannata peittää lämmityspattereita eikä patterin termostaattia, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.

Pakkasella on hyvä tuulettaa mahdollisimman nopeasti ristivedolla. Kovimmilla pakkasilla kannattaa tuuletusta välttää kokonaan.

Käytä puuta lisälämmönlähteenä

Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovilla pakkasilla. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Laitteesta riippuen noin -15.-20 °C:ta kylmemmässä lämpöpumppu on hyvä sammuttaa laitetoimittajan ohjeen mukaan. Mikäli laitteessa on sammutusautomatiikka, tarkista, että järjestelmä toimii asianmukaisesti ja pumppu sammuu.

Sauno nopeasti lämmintä vettä säästäen

Sähköä järkevästi käyttävän sähkösauna lämpiää juuri sopivasti löylyttelijöille. Suositeltava löylyn lämpötila on 70-80 °C. Sata-asteinen sauna lisää saunomisen energiankulutusta jopa 30 prosenttia. Tavalliseen saunaan mahtuu kerralla useampia löylynottajia eikä saunojien ja suihkuttelijoiden kannata suotta juoksuttaa vettä.

Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Käyttöveden lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiakakusta.

Sammuta aina turhat valot ja sähkölaitteet

Valaistuksessa syntyy säästöjä helposti. Sammuta aina turhat valot. Tyhjää huonetta on turha valaista. Mahdollisimman monen valaisimen hehkulamput on hyvä vaihtaa energiansäästölampuiksi.

Mahdolliset koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista ja lämmintä tunnelmaa talvi-iltaan sekä sisällä että ulkona vaikkapa jäälyhdyn sisällä. Kovimmilla pakkasilla koristevalot on hyvä sammuttaa kokonaan.

Tietokoneet, televisiot ja muut kodinkoneet ja -laitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Muutoinkaan laitteita ei kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä.

Kovallakin pakkasella riittää auton esilämmitykseen kaksi tuntia

Auton esilämmitys on tärkeää, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Puolesta tunnista kahteen tuntiin on riittävä aika pakkasesta riippuen. Lämmittimen yhteydessä kannattaa käyttää ajastinta, joka kytkee virran päälle halutuksi ajaksi.

Vältä kovimmilla pakkasilla myös auton sisätilan lämmittimen käyttöä. Eniten hyötyä lisälaitteesta on pienillä pakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi auton laseihin.

Systemaattinen huolto ja kunnossapito kannattaa

Hyvin hoidettu rakennus oikein mitoitettuine ja säädettyine järjestelmineen toimii tarkoituksenmukaisesti myös pakkasilla. Ota yhteyttä huolto- tai kunnossapitohenkilöön, mikäli näin ei ole. Asiat kannattaa hoitaa kuntoon pikaisesti.

Tarkoituksenmukaisesti hoidetussa rakennuksessa on miellyttävä ja terveellinen sisäilma, eikä se tuhlaa energiaa.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat