Mainos

Pakistan maksaa ydinkokeistaan kovan hinnan

YK:n turvallisuusneuvosto on päässyt perjantaina yksimielisyyteen Pakistan ydinkokeita arvostelevasta julkilausumasta. Yhteensä 44 maata on ehtinyt ilmoittaa tuomitsevansa Pakistanin torstaina tekemät viisi ydinkoetta.

Turvallisuusneuvoston julkilausumassa kehotetaan Intiaa ja Pakistania pidättymään uusien ydinkokeitten tekemisestä, kertoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Bill Richardson. Turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua vielä myöhemmin perjantaina virallisesti antamaan julkilausuma. Turvallisuusneuvosto kehotti Intiaa ja Pakistania hyväksymään sekä ydinaseiden leviämistä rajoittavan ydinsulkusopimuksen että ydinkoekieltosopimuksen.

Pakistanin pääministerin Nawaz Sharifin mukaan maa on nyt "tasoissa" Intian kanssa, joka teki viisi ydinräjäytystä aiemmin tässä kuussa. Pakistan maksaa ydinkokeistaan kuitenkin korkean hinnan. Japani - joka on Pakistanin suurin talousavustaja - ilmoitti perjantaina, että se keskeyttää talousapunsa sekä jo myönnettyjen lainojen maksamisen Pakistanille. Yhdysvallat ehti jo aiemmin ilmoittaa asettavansa Pakistanille talouspakotteita. Yhdysvaltojen mukaan myöskään Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston ja Aasian kehityspankin ei pitäisi myöntää Pakistanille aikomiaan lainoja.

Pakistan onkin laskenut menettävänsä yhteensä noin 1,5 miljardin dollarin arvosta kansainvälisiä lainoja, jotka maalle olisi muutoin myönnetty, sanoi maan valtiovarainministeri Sartaj Aziz perjantaina. Azizin mukaan Pakistan kuitenkin "selviytyy" talouspakotteista. Samaa vakuutti myös Pakistanin ulkoministeri Gohar Ayub Khan. Useat maat ovat myös ilmoittaneet vetävänsä lähettiläänsä Pakistanista vastalauseeksi kokeille.

Pakistan poikkeustilassa

Pakistanin presidentti Rafiq Tarar julisti perjantaina maansa poikkeustilaan. Presidentti ilmoitti myös ulkomaankaupan väliaikaisista rajoituksista. Erillisellä määräyksellä rajoitettiin myös ulkomaisten pankkitilien käyttöä sekä kaupankäyntiä. Poikkeustilan syyksi ilmoitettiin "ulkoinen uhka", jolla Pakistan mitä ilmeisemmin tarkoittaa Intiaa. Pakistanin mukaan Intia suunnittelee iskua maan ydinlaitoksia vastaan. Intia on kuitenkin kiistänyt väitteen. Maailman vaateista huolimatta Pakistan ei perjantaina suostunut lupaamaan, että se pidättyisi ydinkokeista tulevaisuudessa.

-Teemme sen, mikä on välttämätöntä puolustuksellemme, turvallisuudellemme sekä itsenäisyydellemme, ilmoitti tiedotusministeri Mushahid Hussain perjantaina. Hussainin mukaan Pakistanin oli pakko tehdä ydinkokeet sen jälkeen, kun Intia oli tehnyt omansa 11. ja 13. toukokuuta. Yhdysvaltojen mukaan Pakistan valmistelee lähipäivinä tehtäviä uusia ydinkokeita. Azizin mukaan uusia kokeita ei kuitenkaan ole suunnitteilla, eikä Pakistan aio intoutua asevarusteluun. Ulkoministeri Khan sanoi kuitenkin perjantaina, ettei uusien kokeiden mahdollisuutta voi rajata pois.

G8 koolle

Britannia on kutsunut koolle G8-ryhmän hätäkokoukseen pohtimaan Etelä-Aasian kilpavarustelua, ilmoittivat Japanin viranomaiset perjantaina. Ulkoministeritasoinen kokous pidetään ehkä jo 10. kesäkuuta. Euroopan unioni on myös tuominnut ydinkokeet ja aikoo käydä neuvotteluja mahdollisista talouspakotteista. Saksa on jo ilmoittanut keskeyttävänsä neuvottelut Pakistanin talouden kehitysavusta. Ranska puolestaan kehotti Pakistania pidättymään ydinkokeista tulevaisuudessa ja Sveitsi ilmoitti harkitsevansa kehitysavun keskeyttämistä. Britannia ei sen sijaan keskeytä avunantoaan Pakistanille, jotta talouspakotteet eivät osuisi kaikkein köyhimpiin, perusteli ulkoministeri Robin Cook.

Kremlin julkistaman tiedotteen mukaan Yhdysvallat ja Venäjä aikovat tehdä yhteistyötä, jottei Etelä-Aasian ydinasevarustelu uhkaisi maailman vakautta. Myös Venäjä tuomitsi Pakistanin ydinkokeet, mutta ei kuitenkaan ilmoittanut talouspakotteista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.