Päivi Storgårdin kirjasta palauteryöppy: Itseä täytyy suojata

Toimittaja-kirjailija kuuntelee tuntemattomien ihmisten elämäntarinoita jopa ruokakaupassa.

Sairastamastaan kaksisuuntaisesta mielenterveyshäiriöstä avoimesti puhunut ja aiheesta myös Keinulaudalla-romaanin (Schildts & Söderströms) kirjoittanut toimittaja Päivi Storgård on häkeltynyt saamansa palautteen määrästä.

– Tiesin, että kirja herättää keskustelua, ja halusinkin herättää keskustelua psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta Suomessa, sekä häpeän leimasta. Mutta en tosiaankaan tajunnut tätä laajuutta. Laskin juuri, että olen henkilökohtaisesti saanut 278 erilaista viestiä Facebookissa, sähköpostitse, tekstiviestitse ja puhelimitse. Lisäksi ihmiset ovat pysäyttäneet kadulla ja kaupassa ihan noin vain, hän kuvailee.

Etenkin muut psyykkisiä sairauksia sairastavat haluavat avautua Storgårdille.

– Monet haluavat kertoa oman elämäntarinansa minulle, ja jotkut ovat sanoneet, että eivät ole kertoneet sitä koskaan aikaisemmin kenellekään. He ovat pelänneet häpeän leimaa. Sitten on myös sairastuneiden omaisia, jotka haluavat tietää, mitä heidän pitäisi tehdä.

Storgård myöntää palautteen olevan jo niin runsasta, että hänen on alettava ajattelemaan myös omaa jaksamistaan.

– Olen ollut eräänlainen tietotoimisto tässä asiassa. Nyt tuntuu, että itseä täytyy vähän alkaa myös suojata. Vastaan kyllä kaikille, mutta en jatkossa pysty ihan niin suuresti sitä tekemään kuin tähän asti. Autan kyllä, jos joku tulee avautumaan minulle, mutta en ole ammattiauttaja, vaan vertaistuki, hän muistuttaa.

Keskustelu Tapio Suomisen kanssa

Storgård toivoo, että mielisairauden aiheuttama häpeän leima on Suomessa pikkuhiljaa hälventymässä. Tätä edesauttavat hänen mukaansa kaikki ihmiset, jotka uskaltavat liittyä aiheesta käytävään keskusteluun. Tänä syksynä asiasta on puhunut myös urheiluselostaja Tapio Suominen, joka on kertonut avoimesti sairastamastaan masennuksesta ja psykoosistaan.

– Olen puhunut Tapion kanssa, ja minusta on hienoa, että hänkin rohkaistui. On todella kiva, että muutkin ihmiset tulevat keskusteluun mukaan, Storgård kertoo.

Keinulaudalla-romaania on arvosteltu myös jopa liian omakohtaiseksi. Kirjan päähenkilö Outi on tv-toimittaja, joka sairastuu kaksisuuntaiseen mielenterveyshäiriöön. Storgårdille oli kuitenkin alusta asti selvää, että hän halusi kirjoittaa nimeomaan romaanin, ei omaelämäkertaa.

– Halusin tulla tähän asiaan kahdelta suunnalta, joista toinen on taiteen keino. Toinen keino oli sitten tulla esiin omalla kertomuksella ja faktoilla, jotka tukevat tarinaa, hän selittää.

Nyt Storgårdilla onkin suunnitteilla jo seuraava romaani.

– Se ei tosin liiku tässä samassa maailmassa, vaan aivan muissa aiheissa, hän paljastaa.

Lue myös:

    Uusimmat