Heidi Sohlberg sairastui samaan tautiin, joka vei hänen äitinsä – sai tietää sairaudesta vasta vanhemman tehdessä kuolemaa: ”Siitä ei puhuttu meille"

Kuvitettu haastattelu - miltä näyttää live-kuvittajan työ 7:25
Heidi Sohlberg kertoo syöpätaistelustaan Huomenta Suomessa

Heidi Sohlberg sai jälleen syövän vuosikontrollista puhtaat paperit, mutta pelkää taudin uusiutumista edelleen.

Entinen miss Suomi sekä juontaja Heidi Sohlberg sai hiljattain hyviä uutisia, jollaisia hän toivoo saavansa lopun elämäänsä. 38-vuotias Sohlberg kävi syövän vuosikontrollissa, josta lähtiessä käteen jäivät puhtaat paperit.

Vuonna 2016 Sohlbergin maailma järkkyi tämän saatua diagnoosin rintasyövästä. Nainen oli käynyt mammografiassa vain puoli vuotta aiemmin, jolloin mitään ei löytynyt. Syöpä löytyi onneksi hyvin aikaisessa vaiheessa, mikä on erittäin harvinaista sekä onnekasta.

Nyt Sohlberg on elänyt jo muutaman vuoden ajan vapaana syövästä, mutta vuosikontrolleissa on edelleen käytävä. SuomiAreenassa terveydentilastaan puhumassa käynyt Sohlberg kertoo, että mikäli viiden vuoden ajan sairastumisen jälkeen saa kontrollista puhtaat paperit, voi vasta julistaa itsensä terveeksi.

– Mutta minulla uusiutumisen riski on niin pieni, ettei sitä oikeastaan missään vaiheessa ole epäiltykään. Tottakai ikinähän kenenkään meidän huomisesta ei tiedä, mutta täytyy kyllä silleen olla kiitollinen, että kaikki on mennyt tosi hyvin.

Vaikka hyviä uutisia on tullut kerta toisensa jälkeen, Sohlberg myöntää pelkäävänsä syöpäklinikalle menoa edelleen. Klinikalla syövän voima on vahvasti läsnä. Kaikki eivät siitä selviä.

– Tulee semmoinen ahdistus, kun sinne taloon menee, mutta toki sitten arvostaa myös sitä työtä mitä siellä tehdään. Siellä he oikeasti tekevät kaikkensa mitä tehtävissä on, että he voivat pelastaa henkiä. Se on vähän kaksipiippuinen juttu, kun sinne menee.

Aluksi halusi sulkeutua

Kun Sohlberg sai alun perin tietää sairaudestaan, hän päätti, ettei aio avata tarkempia tietoja tilastaan muuten, kuin kertomalla julkisuuteen sairastuneensa. Sohlbergin mieli muuttui kuitenkin pian kun hän ymmärsi haluavansa sittenkin toimia toisin.

Itseään avoimeksi, sosiaaliseksi ja puheliaaksi persoonaksi kuvaileva Sohlberg tajusi, että hän haluaa kuitenkin olla avoin sairautensa kanssa. Siten hän voisi ehkä myös auttaa muita samassa tilanteessa olevia tai syöpää sairastavien läheisiä.

– Haluan jakaa omaa energiaani ja omien kokemusten kautta auttaa muita. Se on semmoinen asia, mitä haluaisin nyt ruveta tekemään enemmänkin.

Minne vain Sohlberg meneekin, on syöpä aina ykkösaihe, mistä häneltä kysytään. Syöpä on Sohlbergin mukaan asia, joka tulee aina olemaan osa häntä sekä kulkemaan mukana läpi elämän, muttei se ole ainut asia, josta Sohlberg haluaa ihmisille puhua.

– Minulta kysytään tosi paljon hyvinvointiluentoja ja nimenomaan henkisestä jaksamisesta. Tosi moni tulee kysymään minulta sitä, että miten voit olla noin iloinen ja positiivinen, sinulla on ollut syöpä ja nyt sinulle tuli avioerokin, niin mistä revit kaiken tuon energian.

Äiti salasi sairautensa

Syöpä oli tullut Sohlbergin elämässä musertavalla tavalla tutuksi jo kauan ennen hänen omaa sairastumistaan. Ennen kuin Sohlberg ehti täyttää kymmenen vuotta, hänen äitinsä menehtyi rintasyöpään. Sairastumisesta ei tiennyt äidin lisäksi kukaan muu, kuin perheen isä. Sohlbergin äiti tahtoi, ettei asiasta kerrota lapsille.

Noista ajoista Sohlberg ei muista itse juuri mitään.

– Luulen, että lapsen mieli jotenkin aika automaattisesti sulkee pois tuommoisen aika järkyttävän kokemuksen, luulen että se automaattisesti poistuu mielestä. Minulla ei ole mitään muistikuvaa siitä, miten reagoin.

Sohlberg ei ole tuntenut katkeruutta tai vihaisuutta äitiään kohtaan, joka halusi pitää tiedon sairaudestaan itsellään. Perheen lapset saivat tietää asiasta vasta sitten, kun sairaus oli saavuttanut erittäin vakavan vaiheen. Tämän jälkeen Sohlbergin äiti menehtyi.

– Jälkikäteen olen ajatellut, että se oli äidin päätös ja sitä muut, kuten esimerkiksi isäni, kunnioittivat. Siitä ei sitten puhuttu meille. Jokainen meistä käsittelee tuollaisia asioita aina eri tavalla. Joku kertoo, joku ei. Tuommoisiin asioihin ei voi sanoa, mikä on se oikea tapa toimia.

Raskaat tarinat seuraavat

Sairastumisestaan ja ensimmäisestä julkitulostaan lähtien Sohlberg on saanut muutaman vuoden ajan valtavan määrän yhteydenottoja, tsemppiviestejä sekä palautetta avoimuudestaan. Ihmiset lähestyvät Sohlbergia usein myös kertoen omista kokemuksistaan, mikä ei aina ole naiselle helppoa.

– Ihmiset eivät välttämättä osaa ajatella, miltä minusta tuntuu, kun he kertovat, että esimerkiksi jonkun vaimo on juuri kuollut rintasyöpään. Olen niin herkkä ihminen ja haluaisin auttaa kaikkia, niin sitten menen niin herkästi sisälle niihin tarinoihin ja mietin, että no minullekin varmaan sitten käy noin, kun hänellekin kävi.

– Siinä on kaksi puolta: tuntuu ihanalle, että minuun ollaan yhteydessä ja lähestytään viesteillä, suurin osa niistä on tosi ihania, mutta sitten siellä on tottakai tarinoita, jotka eivät välttämättä pääty niin hyvin.

Raskaiden tarinoiden lisäksi Sohlberg kertoo saavansa negatiivista palautetta. Jotkut eivät ymmärrä sitä, miksi nainen haluaa olla avoin asian suhteen.

– On pieni prosentti niitä ihmisiä, jotka sanovat, että ”voisitko pitää pääsi kiinni” tai ”miksi ratsastat tuolla sairaudellasi”. Todellakaan kyse ei ole siitä. Haluan auttaa ja puhua niistä avoimesti, niin joku voi ehkä saada itselleen jotain apua minun tarinani kautta.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat