Päivi-äidin piina: Huostaanotto-oikeudenkäynti peruttiin koronan vuoksi – "Odotukseni olivat niin korkealla, että saisin pojan takaisin"

Koronakriisi pysäytti lastensuojelutapausten käsittelyn oikeuksissa – Päivi on odottanut ratkaisua jo puolitoista vuotta 2:24
Koronakriisi pysäytti lastensuojelutapausten käsittelyn oikeuksissa – Päivi on odottanut ratkaisua jo puolitoista vuotta.

Jokirantaa kävelee vastaan huolestuneen oloinen äiti. Hän on odottanut pian puolitoista vuotta huostaanottopäätöstä koskevan asiansa käsittelyä Vaasan hallinto-oikeudessa. Nyt se on peruttu koronan vuoksi.

– Käsittelyn piti olla huhtikuun toinen päivä. Muutamaa päivää aiemmin tuli kirje, että käsittely on peruttu, eikä uudesta käsittelyajasta ole tietoa, kertoo Päivi.

Harmitus on suuri, sillä hän oli valmistautunut tärkeään päivään kauan.

– Minulla oli kaikki lausunnot valmiina ja odotukset korkealla sen suhteen, että saisin pojan takaisin. Nyt kun käsittely siirtyi, poika siirrettiin tänään jo uuteen sijoituspaikkaan, suree Päivi.

Etenkin siirto tuntuu pahalta.

– Pidän sitä aivan kohtuuttomana. Ei lasta saisi näin riepotella. Hän on kuitenkin se, joka siitä kärsii, sanoo Päivi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pitkän tien päässä

Kaikki alkoi marraskuussa 2018. Tuolloin asiat etenivät pisteeseen, joka johti pikaiseen viisivuotiaan pojan huostaanottopäätökseen. Äidillä epäiltiin päihdeongelmaa.

– Tuntuu, että siitä on ikuisuus. Onneksi olen saanut tavata poikaa ja soitella hänelle. Se on vähän helpottanut ikävää.

Päivi teki nopean suunnanmuutoksen elämässään. Hän muutti toiseen kaupunkiin, lähemmäs pojan sijoituspaikkaa, ja jätti entisen elämän taakseen.

– Olen tehnyt yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa, käynyt A-klinikalla ja saanut sieltä puhtaat paperit. Olen tehnyt ja teen kaikkeni, jotta saan poikani takaisin, sanoo Päivi.

Nyt harmittaa epätietoisuus.

– Ei tullut edes uutta aikaa oikeuskäsittelyyn. Kaikki on nyt aivan seis. Tuntuu että ikuisuudelta tuntunut odotus vain jatkuu, murehtii Päivi.

Lastensuojeluasiat seisovat tuomioistuimissa koronan vuoksi, etäistunnot valmisteilla 2:07
Lastensuojeluasiat seisovat tuomioistuimissa koronan vuoksi, etäistunnot valmisteilla.

Uusia etäistuntoja valmistellaan

Lastensuojeluasioiden, kuten huostaanottokiistojen käsittely, on pysähtynyt kaikissa tuomioistuimissa koronan vuoksi. Vaasan hallinto-oikeudessa on peruttu tähän mennessä viitisen istuntoa.

– Lastensuojeluasiat ovat juuri niitä, jotka nyt seisovat. Niissä on paljon suullista todistelua ja asianosaisten kuulemisia, joilla on suuri merkitys. Niitä ei voi käsitellä kirjallisina, sanoo ylituomari Jaakko Kellosalo Vaasan hovioikeudesta.

Paraikaa rakennetaan uutta etäistuntojärjestelmää, jotta lastensuojeluasiat saataisiin hoidettua mahdollisimman pian.

– Muutama päivä sitten tuli tieto, että nyt valmistellaan etäistuntojen järjestämistä. Tuomioistuinvirasto antoi tästä juuri ohjeet ja pyrimme nämä peruutetut istunnot aivan lähiaikoina järjestämään etäyhteyksin, sanoo Kellosalo.

Aivan tavallisilla skype-yhteyksillä istuntoja ei voida pitää.

– Tietosuojasta on huolehdittava, kun käsitellään tämäntyyppisiä asioita. Meillä on käsitys, että jo muutaman viikon kuluttua päästään näitä istuntoja järjestämään, sanoo Kellosalo.

Hän pitää lastensuojeluasioiden saamista prosessiin erittäin tärkeänä.

– Ne ovat hyvin tärkeitä asioita, jotka pitää pyrkiä käsittelemään mahdollisimman ripeästi.

Hyvä uutinen helpottaa

Päivi on helpottunut kuullessaan mahdollisuudesta etäistuntoon. Hänelle kelpaisi nyt mikä tahansa oikeudenkäynti, jotta pitkä odotus päättyisi.

– Onhan se tietysti erilaista kuin olla kasvotusten, mutta pääasia, että asia tulee käsittelyyn ja saadaan selvyys asioihin, hän huokaa.

Hallinto-oikeuksissa on halua saada lastensuojeluasiat eteenpäin.

– Meillä on tähän tulossa nyt konsepti. Me otamme pallon vastaan ja alamme järjestää suullisia käsittelyjä etäyhteydellä, sanoo ylituomari Kellosalo.

Lue myös:

    Uusimmat