Painostettu Femen jätti Ukrainan

Radikaalin naisryhmän Femenin perustajat kertoivat viikonloppuna nettisivuillaan, että he ovat jättäneet kotimaansa Ukrainan.

Ryhmän mukaan sen jäseniä on ahdisteltu, hakattu ja uhkailtu heinäkuusta lähtien. Syypäinä Femen pitää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Ukrainan presidenttiä Viktor Janukovitshia.

Viikko sitten Femenin toimisto Kiovassa ratsattiin, ja sieltä löytyi aseita ja räjähteitä. Ryhmän mukaan viranomaiset olivat lavastaneet tilanteen. Ryhmää uhattiin syytteillä, ja aktivistit päättivät paeta Eurooppaan.

Mistä oikein on kyse - siihen kenelläkään ei tunnu olevan vastausta.

- Mediassa liikkuu paljon tarinoita heidän lähtönsä syystä. Jotkut arvelevat jopa, että he keksivät kaiken itse saadakseen turvapaikan, arvioi kiovalainen naistutkija Tamara Martsenjuk.

Hän pitää Femeniin kohdistuneita hyökkäyksiä mysteerinä.

- Itse en usko, että hallinto on tämän takana. Järjestö ei koskaan ollut kovin aggressiivinen nykypoliitikkoja kohtaan.

Poliittinen konsultti ja tv-tuottaja Rostislav Martynjuk kertoo, ettei kenellekään ole edes selvää, kuka Femenin toimintaa rahoittaa.

- Ehkä tässä on kyse poliittisten klikkien valtakamppailusta.

Näkyvyyttä sisällön kustannuksella

Tamara Martsenjukin mielestä Femen jätti Ukrainan jo kauan sitten.

- Petyin siihen, että he lähtivät ratkomaan Euroopan ongelmia. He unohtivat sukupuolikysymykset ja alkoivat kampanjoida milloin minkäkin asian eteen saadakseen näkyvyyttä mediassa. Näkyvyydestä tuli sisältöä tärkeämpää.

Femen otti kantaa jopa Kiovan kuuman veden jakelun ongelmiin.

Aluksi Martsenjuk arvosti ryhmän työtä, koska se lähti ruohonjuuritasolta. Aktivistit ottivat myös kantaa tärkeisiin ongelmiin, kuten seksiturismiin ja aborttioikeuteen.

Ja kun yleensä Ukrainassa naiset näkyvät julkisuudessa vain mykkinä ja kauniina vartaloina, Femen otti naisvartalon aseekseen. Rintojen paljastelu saattoi kuitenkin muodostua taakaksi.

- Ihmiset kyllä puhuivat Femenistä, mutta puhuivatko he tisseistä vai asioista, Martsenjuk pohtii.

Femen sortui jopa muukalaisvastaisuuteen, kun se alkoi flirttailla kansallismielisten kanssa ja leimasi kaikki turkkilaiset miehet seksituristeiksi.

- He kehittivät sloganin, jonka mukaan ukrainalaiset naiset ovat vain ukrainalaisia miehiä varten, kertoo Martsenjuk.

Kansa kyllästyi Femeniin

Ukrainassa Femen ei ole koskaan ollut supersuosittu. Feminismiin jo sanana suhtaudutaan negatiivisesti, sillä naisliike yhdistetään länsimaisuuteen ja radikalismiin.

Erittäin kielteisesti järjestön suosioon vaikutti viimevuotinen tempaus, kun Femenin aktivisti kaatoi Kiovassa sijaitsevan puuristin, joka oli pystytetty kommunismin uhrien muistoksi.

- Kaikki tuntevat Femenin, mutta kuva on kielteinen. Kun järjestön toimisto viikko sitten ratsattiin, moni sanoi, että oli jo aikakin, sanoo Rostislav Martynjuk.

Hän sanoo oikeastaan yllättyneensä, että häneltä ylipäänsä kysytään Femenistä. Ukrainassa järjestö ei ole enää kovin ajankohtainen.

- Ehkä Femen on ennen kaikkea vientituote.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja