Painavatko murheet? Näin selätät yleisimmät huolenaiheet

Murehtiminen on tapa, jolle ei aina löydy perusteita. Toisilla on tapana murehtia lähes kaikkea, kun taas toiset elävät elämänsä vailla huolen häivää.

Näin päihität yleisimmät murheen aiheuttajat:

Huoli: Työn jatkuvuus

Huonon taloudellisen tilanteen aikaan kenenkään työpaikka ei ole turvattu, joten on luonnollista murehtia omasta tilanteestaan. Kaikista varmimmin murhe kolkuttaa takaraivossasi, mikäli sinut on irtisanottu aiemmin, tai potkut ovat kohdanneet läheistäsi.

Voit helpottaa tilannetta ottamalla päivän kerrallaan. Pidä työpaikkasi taloustilannetta silmällä, jotta voit varautua yllättäviin tilanteisiin. Käy myös pomosi juttusilla. Kannattaa miettiä, miten saat vakiinnutettua työpaikkasi, ja kukapa sinua osaisi paremmin auttaa kuin se ihminen, joka arvostelee työnjälkeäsi jatkuvasti. Voit pyytää konkreettisia vinkkejä siihen, mihin projekteihin sinun kannattaisi keskittyä, ja mitä osaamisaluettasi sinun tulisi parantaa.

Huoli: Lasten hyvinvointi ja turvallisuus

Se, että huolehdit lastesi hyvinvoinnista, on luultavasti vain merkki siitä, että olet hyvä ja rakastava vanhempi. Sinä vastaat lastesi turvallisuudesta, mutta et voi vahtia heitä kellon ympäri. Murehdit ehkä normaalia enemmän, jos lapsesi on ollut vakavasti sairaana, sairastaa parhaillaan tai jos olet itse kasvanut välinpitämättömässä ilmapiirissä.

Huolitaakka voi kaventua, kun pyydät apua. Juttele tutun lastenlääkärin kanssa. Hän osaa palauttaa sinut maan pinnalle, jos huolesi ovat tuulesta temmattuja. Jos huolesi eivät liity lapsen terveyteen, mieti voisitko auttaa lastasi konkreettisesti. Jos hänellä on vaikeuksia koulussa, auttaisiko tukiopetus? Jos lapsellasi ei ole kavereita, juttutuokio terapeutin kanssa voisi avata ongelmia. Muista kuitenkin, että lapset ovat sinnikkäitä. He selviytyvät kyllä, vaikket sinä olisi heidän rinnallaan ympärivuorokautisesti.

Huoli: Terveydentila

Jokainen huolehtii terveydestään joskus. Keho voi tuntua vieraalta etenkin keski-ikää lähestyessä, kun yhtäkkiä huomaat kärsiväsi erilaisista kolotuksista ja säryistä. Kannat varmasti huolta, jos olet aiemmin kärsinyt sairastelusta, tai jos läheiselläsi on ollut vakava sairaus.

Hiljennä mielesi varoituskellot käymällä lääkärintarkastuksessa. Kerro lääkärille oireistasi ja huolistasi, jotta saat kokonaisvaltaisesti selville, millainen on terveydentilasi. Jos huolenaihetta ei ilmene, rauhoitu. Terveellisillä elämäntavoilla voit ehkäistä sairauksia myös tulevaisuudessa.

Huoli: Raha

Voit kohdata rahahuolia, vaikka sinulla olisi säännölliset tulot. Joskus elämä yllättää ja eteen tulee suuri meno, joka laittaa rahatilanteen päälaelleen. Rahahuolet painavat etenkin niitä, jotka kasvoivat kodissa, jossa rahasta oli tiukkaa. Jotkut vain uskovat, että raha tuo turvallisuuden tunnetta ja jopa itsevarmuutta.

Rahasta puhumista ei pidä pelätä. Tiedät tarkalleen, missä mennään, kun alat tarkkailla rahankäyttöäsi ja teet järkevän kuukausibudjetin. Mikäli sinulla ei koskaan jää rahaa säästöön, huolesi ei ehkä ole aiheeton. Voi olla aika muuttaa rahankäyttötottumuksiasi, sillä rahaa olisi hyvä olla säästössä muutaman kuukauden menoja vastaava määrä. Tiedäthän: pahan päivän varalle. Mieti myös suhdettasi rahaan. Suhtautumisesi on terve, jos näet rahan keinona saavuttaa turvaa ja viihdykkeitä. Rahalla ei nimittäin voi paikata huonoa suhdetta tai omia epävarmuuksia.

Huoli: Parisuhde

Jokainen parisuhde kohtaa ongelmia varsinkin, kun yhdessä vietetty aika on pitkä. Huolehdit varmasti etenkin, jos sinua on petetty entisessä suhteessa, tai jos kasvoit rikkinäisessä kodissa. Olet ehkä tiedostamattasi kuljettanut mukanasi vanhoja käsittelemättömiä asioita, joita nyt peilaat suhteeseen.

Laita parisuhteesi puntariin. Kuinka usein kumppanisi teot saavat sinut turhautumaan tai hermostumaan? Millaisissa tilanteissa? Kirjoita murheesi ja ajatuksesi paperille. Tämä saa sinut näkemään ne selkeämmin ja voit helpommin arvioida, kumpuavatko murheesi todellisesta ongelmasta. Kannattaa myös puhua kumppanin kanssa siitä, mitä tunnet. Ole rehellinen, mutta älä syyllistävä.

Lähde: RealSimple

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat