Mainos

Paikoin satanut jo tuplasti elokuun sademäärä – missä sateisinta?

Vettä on tullut elokuun aikana jo paikoin 140-180 millimetriä, mikä on kaksinkertainen määrä elokuun keskimääräisiin sateisiin verrattuna.

Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuussa on satanut tähän mennessä paikoin harvinaisen paljon, etenkin lounais- ja länsirannikon läheisyydessä sekä Meri-Lapissa. Lähes koko maassa on tullut rankkoja sadekuuroja, mutta paikalliset erot sademäärissä ovat suuria. Suuressa osassa maan keskiosaa on ollut tavanomaista kuivempaa.

Suurin elokuun sademäärä 20. elokuuta mennessä on Turun läheltä Kaarinasta, 179 millimetriä, josta tällä viikolla on satanut 110 millimetriä. Samalla suunnalla Somerolla on satanut 178 millimetriä. Nämä ovat noin kaksinkertaisia määriä keskimääräiseen elokuun sademäärään verrattuina. Keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa sataa koko elokuussa 70-90 millimetriä, maan pohjoisosassa 60-80 millimetriä. Vuosien väliset erot sademäärissä ovat kuitenkin suuria.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kuluvan elokuun suurin tuntisademäärä on Vaasassa 4. elokuuta mitattu 36,5 millimetriä. Vaasassa mitattiin myös koko elokuun toistaiseksi suurin vuorokauden sademäärä, 63 millimetriä. Someron Salkolassa satoi 11. elokuuta 56 millimetriä ja 18. elokuuta 55 millimetriä.

Tilastohistorian suurin koko elokuun sademäärä on vuonna 1967 Alahärmässä mitattu 279 millimetriä. Suurin elokuun vuorokausisademäärä on puolestaan mitattu 3. elokuuta 2004 Oravaisissa, 151 millimetriä.

Elokuun sademäärä 1.-20.8.2014

PaikkakuntaSademäärä/mm
Kaarina, Yltöinen179,4
Somero, Salkola178
Lohja, Nummi-Pusula137,9
Tornio, Aapajärvi137
Salo, Kärkkä132
Suomussalmi, Näljänkä125,6
Hanko, Tvärminne124,8
Espoo, Nuuksio123,2
Salo, Kiikala122,3
Vaasa, Klemettilä121,4

Lähde: Ilmatieteen laitos

 

Sateet eivät aiheuta vielä merkittävää vesistötulvariskiä

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisen Tulvakeskuksen mukaan sateet eivät ole vielä aiheuttaneet vesistötulvariskiä. Rankat sadekuurot lisäävät kuitenkin taajamatulvien riskiä.

Tulvakeskuksen mukaan ennen sateita maaperä oli hyvin kuivaa suuressa osassa maata, etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Varsinais-Suomessa maaperä muuttui muutamassa päivässä harvinaisen kuivasta märäksi.

Sateet ovat nostaneet virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Lapväärtinjoessa ja Teuvanjoessa. Nousu jatkuu vielä lähipäivinä, mutta ennusteiden mukaan jokien pinnat eivät nouse tulvakorkeuksiin. Rankkasateet voivat kuitenkin aiheuttaa taajamatulvia.

Viime päivien runsaat vesisateet ovat liittyneet laaja-alaiseen matalapaineeseen, jossa tulee alailmakehän suuren kosteussisällön takia runsaita vesisateita. Sateiden voimakkuutta on lisännyt pitkän hellejakson lämmittämä merivesi, josta on päässyt haihtumaan lisää kosteutta ilmakehään.

– Sadekuurot ovat muodostaneet nauhoja. Kuurot ovat liikkuneet nauhan suuntaisesti niin, että samalle paikalle on voinut kertyä runsaasti vettä. Sadenauhajonon vieressä vettä on saattanut tulla vain vähän, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Sadekuurot jatkuvat loppuviikolla, mutta sateet eivät ehkä ole aivan niin runsaita kuin alkuviikolla.

Sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja