Mainos

Tällainen ehdotus ministerille työsuhteiden sopimisesta: Työajan liukumaa korotetaan

Selvitysmies Harri Hietala ehdottaa, että paikallista sopimista tulee lisätä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työpaikat voivat sopia nykyistä vapaammin työsuhteen ehdoista, kuten palkoista ja työajasta.

Hietala luovutti ehdotuksensa työpaikkojen paikallisesta sopimisesta tänään oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.).

Selvitysmies ehdottaa, että myös järjestäytymättömän yrityksen mahdollisuuksia sopia paikallisesti laajennetaan. Nykyisin järjestäytymätön yritys ei voi tietyissä tilanteissa hyödyntää työehtosopimusten lakia väljempiä määräyksiä.

Selvityksessä esitetään myös, että työajan liukumaa korotetaan ja työaikapankki tehdään lailla mahdolliseksi. Ehdotuksessa myös sanotaan, että paikallisesti voitaisiin sopia myös keskimääräisestä työajasta, joka on enintään 10 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa.

Myös henkilöstön asemaa pitää selvitysmiehen mukaan vahvistaa.

– Henkilöstön edustaja tulisi ottaa mukaan hallintoneuvostoon, hallitukseen tai johtoryhmään, jos yhteisön palveluksessa on vähintään sata työntekijää. Lisäksi henkilöstön edustuksesta sopiminen olisi ehto lakiin perustuvalle paikalliselle sopimiselle aina, kun työnantajan palveluksessa on vähintään 30 työntekijää, ehdotuksessa sanotaan.

Hietala arvioi, että paikallisen sopimisen lisääminen on helpointa toteuttaa siten, että työehtosopimusten osapuolet neuvottelisivat sen mahdollistamisesta. Jos tässä ei onnistuta, paikallista sopimista pitäisi edistää muuttamalla lainsäädäntöä.

Seuraavaksi esitys siirtyy hallituksen arvioitavaksi ja se päättää jatkovalmisteluista.

Paikallisen sopimisen edistäminen on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus kannustaa työelämän osapuolia luomaan paikallisen sopimisen toimintatapoja työpaikoille ja huolehtii paikallisen sopimisen edellytysten vahvistumisesta  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.