Hallitukselta uusi työryhmä setvimään paikallista sopimista

Paikallista sopimista halutaan edistää lakimuutoksilla 1:48

Hallitus asettaa kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan paikallista sopimista koskevaa lainsäädäntöä.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan lainvalmistelussa otetaan huomioon ensisijaisena paikallisen sopimisen muotona työehtosopimusten puitteissa tapahtuva sopiminen.  

Työryhmän pitää saada esityksensä lakimuutoksista valmiiksi maaliskuuhun mennessä.  

– Sen jälkeen se lähtee lausunnoille. Tavoite on se, että muutokset tulevat voimaan syyskuussa 2016, Rehn kertoo tiedotustilaisuudessa.

Kolmikantaisen työryhmän tehtävä on Rehnin mukaan muun muassa valmistella pelisäännöt paikallisen sopimisen salliviksi määräyksiksi työajoista ja palkoista.  Samaa toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.)

– Työryhmän tehtävänä on valmistella muutoksia muun muassa työsopimuslakiin, työaikalakiin, vuosilomalakiin ja opintovapaalakiin. Muutokset työaikalakiin lisäävät työntekijän ja työnantajan oikeutta sopia keskimääräisistä työajoista, väljentää liukumien sääntelyä ja lisää työaikapankkiin liittyviä säädöksiä.

Hallitus tavannut työmarkkinaosapuolia

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan paikallisen sopimisen lisääminen tarkoittaa työmarkkinoiden päivittämistä. 

– Työelämä on muuttunut, tarvitaan ketteryyttä ja nopeutta, joustoja. Yritykset joutuvat nopeasti reagoimaan muuttuviin markkinatilanteisiin ja pelkästään työllisyyden näkökulmasta tämä joustojen aikaan saaminen työpaikoille on tärkeä asia.

Orpo harmitteli tiedotustilaisuudessa yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kaatumista.

– Kun valitettavasti tätä laajempaa ratkaisua ei pystytty synnyttämään viime viikolla, niin hallitus nyt vie tätä eteenpäin omana hankkeenaan. Tätä viedään eteenpäin kuitenkin laajapohjaisesti ja se on minusta oikea tie, Orpo kommentoi.

Tiedotustilaisuudessa Rehn kertoi, että hallitus on tavannut useaan otteeseen työmarkkinaosapuolia liittyen paikalliseen sopimiseen.

– Neuvotteluja näistä kysymyksistä on jo käyty työmarkkinajärjestöjen kanssa ja jatketaan.

– Toimeksiannon ytimessä on vaatia yhteiset pelisäännöt. Erityisesti työajoista, palkoista ja palkanlisistä. Samalla selvitetään mahdollisen kriisilausekkeen tarpeellisuus.

Paikallinen sopiminen jakaa mielipiteet 1:52

Henkilöstö keskiössä

Ministerit painottivat tiedotustilaisuudessa, että työryhmän tarkoituksena on etsiä laajaa yksimielisyyttä työelämän pelisäännöille.

– On aivan selvää, että tämän keskellä henkilöstön asemasta täytyy pitää erityisen hyvää huolta.  Sen lisäksi, että yritämme lisätä työpaikoilla henkilöstön määrää, niin sen henkilöstön aseman turvaaminen on kaikki kaikessa. Siihen kiinnitetään erityistä huomiota tässä prosessissa, Orpo sanoo.

– Työajojen joustavoittamisessa on järkevintä neuvoteltava siten, että ratkaisu ottaa huomioon sekä yrityksen että henkilöstön tarpeet eri tilanteissa, työministeri Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan paikallista sopimista halutaan lisätä myös palkkauksessa.

– Tämä tapahtuu turvallisesti silloin, kun vaihtoehtona paikalliselle sopimiselle on perälauta. Tällöin kenenkään ei tarvitse sopia paikallisesti jos siihen ei ole halua tai kykyä.


Lue myös:

    Uusimmat