Paikallispäättäjät ja luottamusmiehet huolissaan UPM-uutisista: Myös kaksi Stora Enson tehdasta lopetusuhan alla

3:13
Lopettamisuutinen iski kovaa Kaipolan paperitehtaan työntekijöihin Jämsässä: "Työthän tässä loppuvat vain, elämä jatkuu vielä"

Uutinen UPM-Kymmenen Kaipolan tehtaan sulkemisesta käänsi samalla huomion Suomen toiseen suureen paperinvalmistajaan eli Stora Ensoon. Myös se kärsii paperin kysynnän jyrkästä laskusta koronakriisin vuoksi.

Talouselämä kertoi aiemmin, että useiden asiantuntijoiden arvion mukaan Stora Enson tehtaista herkimmin liipaisimella ovat Kemin Veitsiluodon ja Kouvolan Anjalankosken tehtaat.

Veitsiluoto työllistää 900 henkeä ja valmistaa kolmella koneella 0,84 miljoonaa tonnia paperia vuodessa. Se on viimeinen lwc-paperin valmistaja Suomessa.

Sulkemisvaarassa ovat yleisesti erityisesti sisämaassa logistisesti kaukana sijaitsevat paperitehtaat, joissa on paljon vanhoja koneita. Ne vaativat investointeja jatkossa.

Veitsiluodossa nähdään valoa tunnelin päässä

Veitsiluotoon ei ole investoitu pitkään aikaan ja uusin kone on vuodelta 1972. Toisaalta tehtaalla on oma satama, mutta meri jäätyy talvella useaksi kuukaudeksi.

Tehtaan varapääluottamusmies Mikko Alamommo kertoo, että koronavuosi on muuttanut tilaustilannetta, mutta valoa on tunnelin päässä.

– Tilauksia on tullut takaisin. Jos peilataan aiempiin vuosiin, on kyseessä tulosta tekevä tehdas, hän sanoo.

Alamommo kuitenkin lisää, että paperiteollisuudessa ei mikään ole enää varmaa.

Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Pasoja (vas.) kertoo, että sulkemisuhka on päättäjien tiedossa.

– Toivottavasti se ei toteudu. Lopettamisella olisi valtava vaikutus Kemiin. Satama olisi vaikeuksissa ja verotulot pienenisivät selvästi, hän sanoo.

Tehtaan tilanteesta Pasoja ei tiedä tarkemmin, mutta toteaa siellä olleen paljon seisokkeja. Se kertoo hänen mukaansa siitä, että tehtaan koneet ovat huonossa kunnossa.

– Hallitus yrittää saada 60 000 uutta työllistä, ja yritykset laittavat väkeä ulos. Jotenkin tämä homma mättää, hän sanoo.

"Valtakunnan tasolla päätöksenteko ei tue Suomen perinteistä teollisuutta"

Anjalankosken tehdas työllistää 550 henkeä kolmella koneella ja tuottaa paperia 0,44 miljoonaa tonnia vuodessa. Sen läheisyydessä ei ole kuljetuskustannuksia alentavaa sellutehdasta.

Lisäksi koneet ovat pieniä ja suhteellisen vanhoja vuosilta 1983–1989. Toisaalta Stora Enso on kehittänyt tehdasta, ja se tekee Euroopassa kysyttyä kirjapaperia.

Kouvolan kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) kertoo, että kaupungin päättäjillä on ymmärrys metsäteollisuuden valtavasta merkityksestä seudulle. Hän painottaa valtakunnan politiikan ja yritystalouden ohjaavan sulkemispäätöksiä.

– On selvää, että valtakunnan tasolla päätöksenteko ei tue Suomen perinteistä teollisuutta ihan siten, mikä olisi toivottavaa, hän sanoo.

Kauniston mukaan Suomen tilanne on vaikea, koska kilpailukyky maailman tai Euroopan tasolla ei ole riittävä.

– Pitäisi ymmärtää, että kilpailu on rankkaa. Ja jos ajatellaan koronan tuomia muutoksia, meidän pitäisi nyt olla pienenä maana se ketterä toimija, joka mahdollistaa sujuvan yritystoiminnan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja