Paikallaan polkeva sadealue piinaa Suomea – katso, mitä Viron puolelta on saapumassa: "Ne yhdistävät voimansa lauantaina"

3:33
Sateet ja ukkoset iskevät laajalla rintamalla ympäri maata – Pekka Pouta paljastaa viikonlopun sään.

Lauantaille on luvassa runsaita sateita suureen osaan maata, kun kaksi sadealuetta yhdistyvät toisiinsa. Suomen länsiosaa piinaa tällä hetkellä paikallaan polkeva sadealue.

– Se on pieni ärhäkkä matalapaine, joka on aivan Suomen rannikon edustalla Selkämerellä. Siihen liittyy kovaa tuulta ja kovia tuulen puuskia myös sisämaan puolella. Kaikista voimakkain sade on aamupäivällä hiukan Vaasan eteläpuolella. Voimakkaan sateen vyöhyke siirtyy hitaasti kohti pohjoista. Vaasassa sataa illalla kyllä rankasti, sanoo Forecan meteorologi Pekka Pouta. 

Poudan mukaan sadealue pyörii melko paikallaan Länsi-Suomen yllä. Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa kyse on enemmän kuurosateista.

– Itä-Suomesta Meri-Lappia kohti ulottuvalla alueella voi tulla ukkostakin. Kaiken kaikkiaan melko syksyinen sää etelä- ja länsiosassa maata. Lappi saa vielä illaksi uuden sadealuuen Venäjältä.

Järvivesi on yhä lämmintä

Vaikka sää on viilennyt, ovat uintikelit järvissä vielä otolliset.

– Järvivedet ovat olleet lähempänä kahtakymmentä astetta. Suomenlahti on kuitenkin viilentynyt ja siellä aivan rantaviivan tuntumassa lämpötila on tipahtanut noin viiteentoista asteeseen.

Viron puolelta saapuva sadealue yhdistyy Länsi-Suomen yllä vellovaan sadealueeseen.

– Ne yhdistävät voimansa lauantaina. Jatkuva sade ulottuu Meri-Lapin seutuvilta Itä-Suomeen. Lämpöisin kolkka viikonloppuna on Pohjois-Lappi. Sunnuntai näyttää jopa aika hienolta ja lämpötilat kohoavat kahdenkymmenen asteen yläpuolelle.

Uusi sadealue on saapumassa Ruotsista

Itä- ja Pohjois-Suomen yllä pysyy kuitenkin laaja sadealue sunnuntainakin. Poudan mukaan se kuivahtaa pois, mutta seuraava sadealue on jo saapumassa Etelä-Ruotsin suunnalta.

–  Se yltää jo maanantaina Länsi-Suomeen, Pouta uumoilee.

Tiistaista alkaen sadealueen liikkeet ovat kuitenkin vielä tässä vaiheessa silkkaa arvailua, eikä Pouta heitä veikkaustaan ilmoille siitä, miten ne liikkuvat.

–  Mukana on kuitenkin tällä kertaa lämpöisempää ilmaa, hän lupailee.

Katso alta viiden päivän ennuste omalle paikkakunnallesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja