Pahin epidemiapiikki voi osua huonoon aikaan: "Kasvu on ollut pystysuoraa"

Jäätelö, kuumaa vettä vai vodka – miten ihmiset parantavat flunssaa? 3:54
Jäätelöä, kuumaa vettä vaiko ehkä vodkaa? Otimme selville, miten eri maista kotoisin olevat ihmiset parantavat flunssaa.

Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on tällä hetkellä liikkeellä Suomessa runsaasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa, että epidemiapiikki saattaa osua hankalaan aikaan uudenvuoden seutuville.

Influenssaepidemia on alkanut ja RSV-epidemia on käynnistymässä. Myös koronaa on edelleen liikkeellä, vaikka syksyn aikana myllänneen aallon huippu on jo ohitettu. 

THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen kertoo MTV Uutisille, että influenssan osalta pahin epidemiapiikki saattaa osua juuri vuodenvaihteeseen.

– Erityisesti influenssatartuntojen määrät nousevat nopeasti. Kasvu on ollut pystysuoraa. Tartuntamäärät ovat melkein tuplaantuneet joka viikko.

Vuodenvaihteessa ihmiset tapaavat kokoontua suurin joukoin ja myös terveydenhuollossa on käynnissä lomakausi.

Aikaistunut epidemia

THL:n influenssatartuntamäärät perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin, johon ilmoitetaan laboratoriovarmennetut tapaukset.

Nyt vaikuttaa siltä, että influenssaepidemia on aikaistunut koronan jälkeen.

– Yleensä influenssan todetut tartunnat lähtevät nousemaan vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Influenssan osalta epidemia on siis käynnistynyt, mutta RSV:n osalta se on vasta käynnistymässä. Koronan osalta sen sijaan on havaittavissa lievää laskua, Ikonen kertoo.

Ikonen sanoo, että influenssan kaltaisen taudin vuoksi on hakeuduttu terveysasemille joka puolella Suomea.

– Kaikkialla influenssakäynnit ovat lisääntyneet voimakkaasti.

Terveisiä vuosikymmenen takaa

Ikonen kertoo, että nyt mylläävä influenssa-aalto on alkujaan peräisin vuosien 2009–2010 sikainfluenssasta.

– Molempia influenssan A-viruksia on todettu, mutta enemmistö niistä on ollut alatyyppiä, joka on edellisen pandemisen sikainfluenssaviruksen jälkeläisvirus.

Ikonen muistuttaa, että influenssaepidemioiden ajoitus, kesto ja voimakkuus vaihtelevat epidemiakausittain.

– Voi olla, että tartuntoja on pitkään paljon tai sitten tartuntamäärät nousevat ja laskevat nopeasti. Sitä ei voi vielä sanoa.

Flunssa kaataa suomalaisia sänkyyn - miten nuha nujerretaan? 11:51
Flunssa kaataa suomalaisia sänkyyn – miten nuha nujerretaan? Haastattelussa Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni.

Lue myös:

    Uusimmat