Padot murtuivat Libyassa tuhoisin seurauksin: Halkeamat oli havaittu ja uhkaavasta katastrofista varoitettu

Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää? 10:10
Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää?

Libyassa kahdessa myrskyn murtamassa padossa oli ollut halkeamia jo vuosikymmenien ajan, Libyan valtakunnansyyttäjä kertoo.

Valtakunnansyyttäjän mukaan halkeamista molemmissa padoissa oli raportoitu jo vuonna 1998.

Viikko sitten sunnuntaina murtuneiden patojen aiheuttamat tulvat johtivat tuhansien ihmisten kuolemaan Dernan kaupungissa Koillis-Libyassa.

Murtuneet padot oli rakennettu 1970-luvulla.

Vuonna 2010 patoja korjaamaan alkanut turkkilaisyritys joutui keskeyttämään työnsä vain viiden kuukauden työskentelyn jälkeen, kun maassa alkoi Muammar Gaddafin valtakauden vuonna 2011 päättänyt vallankumous.

Tämän jälkeen korjaustoimille on määritelty vuosittain budjetti, mutta maan hallitukset eivät olleet viranomaislähteiden mukaan ottaneet patojen korjausta asialistoilleen.

Viime vuoden marraskuussa libyalaisinsinööri Abdel Wanis Ashourin julkaisemassa tutkimuksessa varoitettiin katastrofin uhkaavan Dernaa, mikäli korjaustoimia ei tehtäisi.

Kansainvälisiä avustuslähetyksiä Libyaan

Kansainvälisiä avustuslähetyksiä saapui tänään tulvien koettelemaan Libyaan. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Libyan itäiseen Bengasin kaupunkiin saapui tänään 29 tonnia terveydenhuoltotarvikkeita.

Avustusjärjestöjen mukaan veden välityksellä leviävät taudit uhkaavat pahentaa Libyan humanitaarista kriisiä tulvien jälkeen. Tilanteesta ovat varoittaneet alueella toimivat avustusjärjestöt Lääkärit ilman rajoja ja Islamic Relief.

Tulvien uhrimäärästä on liikkunut vaihtelevia tietoja. WHO:n mukaan lähes 4 000 ihmisen ruumiit on löydetty ja tunnistettu, mutta yli 9 000 ihmistä on edelleen kateissa.

Toivo tulvauhrien löytymisestä elossa on alkanut huveta.

Lue myös:

    Uusimmat