Paavin vierailu villitsi saksalaiset

Paavi Benedictus XVI:n ensimmäinen Saksan-vierailu on herättänyt kansalaisissa suurta mielenkiintoa. Poliitikot kuitenkin suhtautuvat juhlahumuun varsin viileästi, ja monet järjestöt paheksuvat paavin lausuntoja.

Paavi Benedictus XVI:n ensimmäinen vierailu kotimaassaan on villinnyt saksalaiset hurmokseen. Virallinen Saksa pysyttelee silti kylmänä, sillä uskonnollisuuden viriäminen ei miellytä kaikkia.

Paavin saapumista Kölniin juhlallisin menoin seurasi television välityksellä yli 20 miljoonaa saksalaista. Edes Saksan jalkapallojoukkueen huippuottelut eivät yllä yhtä suuriin katsojalukuihin.

Vierailua sävyttivät massiiviset turvatoimet. Yöpuulle kunniavieras ajoi lasiseinäisellä "Papa-mobiililla" puolen miljoonan nuoren ja kaupunkilaisen hurratessa. 12 000 poliisin lisäksi paavin unta valvoi Naton tutkavalvontakone.

Runsaasti vastareaktioita

Vierailun alkajaispäiväksi ajoitettu joukkoirtisanoutuminen katolisesta kirkosta oli hukkua yleiseen humuun. Kölnin yliopiston nais- ja lesboyhdistysten 20 jäsentä protestoivat paavin vierailua jättämällä yhtäaikaisesti eroilmoituksensa alioikeuteen. Vapautumistaan kirkosta he juhlivat kuohuviinillä ja laulamalla ei-kristillisiä lauluja.

Poliisi on varautunut estämään myös äärivasemmistonuoria toteuttamasta uhkauksensa tervehtiä Hitler-tervehdyksellä koulupoikana Hitler Jugendin jäsenenä ollutta paavia.

Äärivasemmistonuoret paheksuvat paavin Kölnin lentokentällä pitämää puhetta, jossa hän käytti Saksasta sanaa "isänmaa", painotti kristillisen perinteen merkitystä ja toivotti Jumalan siunausta Saksan liittotasavallalle.

Punavihreän hallituksen ministerit suhtautuvat paavin vierailuun varsin varauksellisesti. Liittokansleri Gerhard Schröder ei juurikaan ilmaissut tunteitaan paavin tulojuhlassa, mutta liittopresidentti Horst Köhler sen sijaan käytti Benedictus XVI:tä tervehtiessään lämpimiä sanoja. Hänen mielestään saksalaisen valitseminen paaviksi on todiste sovinnollisuudesta Saksaa ja sen menneisyyttä kohtaan.

Moraalivaatimukset hämmentävät

- Saksan poliitikot ovat pääosin ateisteja. Heitä kauhistuttaa mahdollisuus, että paavin opetukset valtaisivat jalansijaa nuorten mielissä, politiikan ja kirkon suhteisiin perehtynyt toimittaja Arnold Schulte arvelee.

Kritiikkiä on tullut kuitenkin myös kristillisdemokraateilta. Puolueen johtohahmoihin kuuluva Heinz Geissler kehottaa paavia perumaan kielteisen kantansa ehkäisyyn ja selibaattiin.

- Ehkä eniten päättäjiä hirvittää paavin vaatimus moraalin palauttamisesta arkipäivän politiikkaan. Juuri tässä Saksassa on ammottava aukko, Arnold Schulte sanoo.

Paavin vierailu päättyy ylihuomenna. Katolisen nuorison maailmantapahtuman päättäjäisjumalanpalvelukseen odotetaan yli miljoonaa osanottajaa. Nuoret valmistautuvat kohokohtaan käymällä tunnustamassa syntinsä, ja tätä varten Kölnin messuhallissa päivystää 700 rippipappia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat