Päättäjät asuvat pientaloissa

Suomalaisista 82 prosenttia haluaa asua pientaloissa. Todellisuudessa niissä asuu 55 prosenttia suomalaisista. Päättäjistä 83 prosenttia asuu ja yhtä moni heistä haluaa asua pientaloissa. Päättäjien unelma on toteutunut. Päättäjät ovat päättäneet asumismuotonsa.

Rakennustutkimus RTS Oy:n juuri valmistunut sidosryhmätutkimus vahvistaa useiden aiempien tutkimusten tulokset, joiden mukaan neljä viidestä suomalaisesta pitää pientaloa parhaimpana asumismuotona. Pientaloasumisessa arvostetaan omaa rauhaa ja omaa vapautta.

Peräti 72 prosenttia tutkimukseen vastanneista halusi lisätä pientalorakentamista Suomessa. Päättäjistä 60 prosenttia oli tätä mieltä. Kun kysyttiin, pitääkö pientalorakentamista lisätä omalla asuinpaikkakunnalla, niin 55 prosenttia vastaajista kannatti pientalorakentamisen voimistamista. Pientalorakentamisen osuuden vähentämistä ei juuri kukaan ehdottanut.

Asuntorakentamisen sidosryhmätutkimuksen otos oli 553 henkilöä. Haastattelut tehtiin puhelimitse elo- ja syyskuussa. Sidosryhmätutkimus on osa Pientaloteollisuus ry:n julkaisemasta ja Rakennustutkimus RTS Oy:n tuottamasta Pientalobarometristä, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Lokakuussa ilmestyvän Pientalobarometrin mukaan asuntorakentaminen on tasaantumassa. Kuitenkin tänä vuonna rakennetaan kaksi kertaa enemmän asuntoja kuin vuonna 1995. Pientaloasuntojen osuus tämän vuoden rakennuskannasta on noin 50 prosenttia. Olemassa olevasta asuntokannasta pientaloasuntojen osuus on 55 prosenttia. Varsinkaan suurten kuntien kaavoituspäätökset eivät ole ottaneet huomioon suomalaisten toiveita asua pientaloissa.

Tänä vuonna aloitetaan 36 500 asuntoa, joista omakotiasuntoja on 12 500 ja rivitaloasuntoja 6 000. Pientaloteollisuus ry:n arvion mukaan ensi vuonna aloitetaan rakentamaan 36 000 asuntoa. Näistä 12 000 olisi omakotiasuntoja ja 6 500 rivitaloasuntoja.

(Päättäjinä haastateltiin

- kansanedustajia
- kunnallispoliitikkoja
- virkamiesjohtoa
- yleishyödyllisiä rakennuttajia
- arkkitehtejä
- kaavoittajia
- rahoittajia
- median edustajia)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja