Päätös: Helsingin poliisi syrji ruotsinkielistä nuorta: Alaikäinen otettiin putkaan – poliisi ei asioinut ruotsiksi

Helsingin poliisilaitos syrji kiinni otettua ruotsinkielistä nuorta, kun hänen kanssaan ei asioitu ruotsiksi. Näin katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta tuoreessa päätöksessään, josta tiedotettiin julkisuuteen tiistaina.

Kyse on tapauksesta, jossa alaikäinen nuori oli siirretty selviämishoitoasemalta poliisin putkaan Helsingissä syksyllä 2017.

Tullessaan poliisilaitokselle nuori oli puhunut ruotsia. Selviämishoitoaseman hoitajien mukaan nuori puhui hyvin myös suomea.

Putkan vartija oli kertonut nuorelle ruotsiksi, ettei hänen kielitaitonsa ollut riittävä kiinnioton perusteiden sekä nuoren oikeuksien ja velvollisuuksien kertomiseksi. Muutoin poliisin virkamiehet olivat puhuneet nuoren kanssa suomeksi, päätöksen selosteessa kerrotaan.

Nuori oli pyytänyt, että hän saisi asioida ruotsiksi. Suomenruotsalainen työntekijä oli ollut tapahtumahetkellä tauolla, mutta häntä ei pyydetty kommunikoimaan ruotsinkielisen nuoren kanssa.

Poliisilaitos kiisti syrjinnän

Asia tuli lautakunnan arvioitavaksi yhdenvertaisuusvaltuutetun pyynnöstä.
Helsingin poliisi kiisti vastauksessaan syrjineensä nuorta.

Poliisin mukaan kyse oli inhimillisestä väärinymmärryksestä sen suhteen, oliko kiinni otetulla nuorella tarvetta vaihtaa kieltä.

Poliisilaitos myönsi kielellisen menettelyvirheen, mutta sanoi nuoren oikeuksien tulleen turvatuiksi siitä huolimatta.

Lautakunta: Oikeutta käyttää äidinkieltä rajoitettiin

Lautakunnan mukaan tilanteessa rajoitettiin nuoren perustuslaissa taattua oikeutta käyttää omaa äidinkieltään.

Päätöksen mukaan poliisi kohteli nuorta tämän kieleen liittyvän syyn perusteella epäsuotuisammin kuin sellaista henkilöä, joka oli käyttänyt äidinkielenään suomea ja oli voinut asioida suomeksi.

Siten lautakunta katsoi Helsingin poliisin syrjineen nuorta hänen kieleensä liittyvän syyn perusteella.

Lautakunta kielsi poliisilaitosta jatkamasta tai uusimasta syrjivää menettelyä. Päätöksen tehosteeksi asetettiin 5 000 euron uhkasakko.

Päätös ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta hallinto-oikeudesta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Merkittävä päätös

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan kyseessä on merkittävä päätös ruotsinkielisten oikeuksien takaamiseksi.

– Päätös alleviivaa, että perustuslain takaaman oikeuden käyttää ruotsin kieltä pitää toteutua myös käytännössä, sanoi vs. yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltunen tiedotteessa.

Valtuutetun mukaan lautakunnan tekemä päätös on ensimmäinen ruotsin kieltä koskeva syrjintäpäätös.

Lue myös:

    Uusimmat