Pääsiäismunat koristavat kevään juhlan

Pääsiäismunat ovat olennainen osa kristillistä ja varsinkin ortodoksista pääsiäisperinnettä, symbolisoihan muna ylösnousemusta ja uutta elämää. Upeasti koristellut Fabergé-munat ovat myös suosittu ja arvokas keräilykohde. Suklaisten yllätysmunien juuret ovat Tsaarin hovissa!

Jo Maria Magdalena antoi perimätiedon mukaan keisari Tiberiukselle munan uhriveren merkkinä. Pääsiäismunat ovat kuvanneet ihmisen henkistä kasvua ja elämän jatkumista - kuoren sisällä on elämä. Maalattujen ja koristeellisten munien antaminen ystäville pääsiäisyönä on ortodoksinen perinne, joka levisi kristinuskon mukana Bysantista Venäjälle. Lahjoitettavat munat olivat joko aitoja kananmunia tai puusta veistettyjä symboleita. Pääsiäisyönä vaihdettiin munia ja kolme suudelmaa.

Ensimmäisen kuuluisan posliinimunan loi Keisarillisen posliinitehtaan Dmitri Vinogradov vuonna 1749. Ominaista munille oli materiaalista ja ulkonäöstä riippumatta teksti XB Hristos Voskrese - Kristus nousi kuolleista. Suomeen pääsiäismunaperinne saapui ortodoksisen uskonnon myötä 1800-luvun lopulla. Ensimmäiseksi pääsiäismunien maalaus tunnettiin Etelä-Karjalassa, mutta kanankasvatuksen levitessä perinne rantautui myös muualle maahan.

Tsaarin hovista keräilykohteeksi

Varsinainen pääsiäismunabuumi on lähtöisin keisari Aleksanteri III:n hovista. Pietarissa toimineessa Peter Carl Fabergén kultasepänliikkeessä valmistettiin 56 keisarillista yllätysmunaa, joista ensimmäisen sai lahjaksi keisarinna Maria Feodorovna vuonna 1884. Fabergé valmisti munat puolijalokivistä kuten vuorikristallista sekä emaloidusta kullasta. Koristeluun hän käytti timantteja ja kultaa. Munan sisälle piilotetut yllätykset liittyivät keisariperheen elämään, maan tärkeisiin tapahtumiin ja luontoon, mutta ne pidettiin visusti perhesalaisuutena. Varakkaat venäläiset tilasivat niin ikään munia Fabergéltä, mutta he joutuivat tyytymään posliinisiin ja lasisiin versioihin.

Posliinimunien maalauksissa kuvattiin 1800-alusta lähtien luonto- ja kaupunkinäkymiä, kirkkoja, Neitsyt Mariaa, ikoneita, lintuja ja kukkia. Jonkin verran munia valmistettiin myös paperimassasta, kristallista ja hopeasta, joka koristeltiin cloisonné-emaloinnilla. Osa munista kirjailtiin myös helmin. Nykyisin superkoristeelliset Fabergé-munat ovat arvokas keräilykohde. Kuuluisin kerääjä lienee amerikkalaisen mediasuvun vesa Christopher Forbes, joka on kirjoittanut kokoelmastaan useita kirjojakin. Fabergé-munalla oli oma roolinsa myös takavuosien Bond-elokuvassa Octopussy.

Aivan pikkurahalla ei aidon Fabergé-munan omistajaksi pääse, sillä yksinkertaisimpienkin mallien hinnat liikkuvat sadoissa euroissa. Koristeellisimmat Fabergét maksavat tuhansia euroja. USA:ssa toimii useita Fabergé-munien keräilyyn erikoistuneita kerhoja. Yksi esimerkki niistä on Fabergé Collectors Society, jonka jäseneksi pääsee noin 60 euron jäsenmaksulla. Seura julkaisee myös omaa jäsenlehteä. Suomalaisista taiteilijoista ainakin Birger Kaipiaisen ja Tapio Wirkkalan tuotannosta löytyy pääsiäismunia.

Kunniapaikka takan reunalla

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius säilyttää omia pääsiäismuniaan takan reunuksella. Aiemmassa asunnossa munat koristivat ohikulkijoiden iloksi ikkunalautaa. Munat kuuluvat koristeina sisustukseen läpi vuoden.

- Pääsiäisenä munat nostetaan näkyvämmälle paikalle. Meillä ne laitetaan pääsiäispöytään muiden koristeiden kanssa.

Metropoliitta Ambrosiuksen kokoelmaan kuuluu sekä keraamisia munia että käsinmaalattuja ikonimunia. Useimmissa hänen aarteistaan on nimenomaan pääsiäisaiheinen maalaus, joka on maalattu täysin samalla tekniikalla kuin ikonit. Ikonimunat ovat suunnilleen kananmunan kokoisia, mutta yksi keraaminen kaunotar on jopa 20 cm:n korkuinen. Metropoliitta sai ensimmäisen ikonimaalatun pääsiäismunan työskennellessään Uudessa Valamon luostarissa 70-luvun lopulla.

- Ensimmäisen pääsiäismunani sain lahjaksi sikäläiseltä ikonimaalarilta. Olen säilyttänyt sitä 25 vuotta. Joitakin munia olen antanut myös eteenpäin lahjoina.

Metropoliitta Ambrosius kertoo, että munan suuri rooli ortodoksisessa pääsiäisessä juontaa juurensa paastoon. Sen aikana pannassa olevia eläinkunnan tuotteita - kuten kananmunia - kertyi varastoihin, ja munia alettiin myös maalata. Paaston jälkeen kananmunia oli kotitalouksissa paljon, ja niistä tulikin tärkeä osa pääsiäispyhien ateriaa.

- Ortodoksisen pääsiäisjumalanpalveluksen päätteeksi siunataan edelleen pääsiäisruuat. Palveluksen jälkeen seurakuntalaisille jaetaan maalattuja pääsiäismunia.

Metropoliitta muistuttaa, että Oulun ortodoksisessa hiippakunnassa voi tutustua merkittävään, suomalaisen taiteilijan luomaan pääsiäismunakokoelmaan.

Ylellistä sisustusta Fabergéilla

Jalustalla tai jaloilla seisovat, koristeelliset Fabergé-munat tuovat ylellisyyttä sisustukseen ympäri vuoden. Hienoimmat munat ovat avautuvaa mallia pitäen sisällään muun muassa taidokkaita jalokivin ja kultauksin koristeltuja figuureja balettitossuista hevoseen. Amerikkalaisten isänmaallisuuteen on vedottu Fabergén Statue of Liberty -munalla, jonka sisältä paljastuvat kaksi emaloitua, ristikkäin aseteltua tähtilippua.

Monissa ortodoksiperheissä pääsiäismunakokoelmat kulkevat suvussa perintönä. Niitä vaalitaan sukukalleuksina. Ortodoksit ripustavat keräilyaarteensa nauhaan kodin ikoninurkkaukseen tai asettavat munat pöytää koristamaan. Kalliiden antiikkimunien ja Fabergé-taideteosten lisäksi saatavilla on pääsiäiskoristeiksi soveltuvia munia niin muovista, keramiikasta, paperimassasta, pahvista kuin lasistakin.

Omannäköisimmät pääsiäiskoristeet syntyvät edelleen itse maalaamalla ja askartelemalla. Keitettyjen kananmunien maalaaminen pääsiäisen alla yhdessä lähimpien kanssa on vanha kristillinen tapa, joka on säilynyt näihin päiviin saakka. Myös tämän päivän kaupallisilla, rihkamaa pursuavilla suklaamunilla on esikuvansa tsaarin hovin yllätyksen sisältäneissä munissa. Munat koristavat pääsiäistä varten kasvatettuja rairuohoja ja vehnän oraita, sekä pitävät pöydillä seuraa tipuille ja pupuille.

Pääsiäispupu koristeena tuli Suomeen Euroopan protestanteilta. Siellä pupu kulkee pääsiäisenä lahjoittamassa munia kilteille lapsille. Suosittu ajanviete on myös etsiä pupun piilottamia munia pihapiiristä.

Teksti: Hanna Pesonen


Lisätietoja ja lähteitä:

Ylösnousemuksen vertauskuvat -artikkeli, Kari-Otso Nevaluoma, Avotakka 4/2003

Ihastele Fabergé-munia:
www.faberge.de

Lue myös:

    Uusimmat