Pääsiäisen liikennedata julki: Suomalaisten liikkuminen maakunnasta toiseen puolittui – Uudeltamaalta ulos tehtiin 60 000 matkaa sulusta huolimatta

Eristystoimet näkyy laajalti ihmisten liikkumisessa –Uudeltamaalta Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen oli yli 20 prosenttia edellistä torstaita enemmän 2:00
Näin Uudenmaan eristäminen näkyi ihmisvirroissa – katso video!

Vuoden 2020 pääsiäinen jää historiaan korona-ajan pääsiäisenä. Pandemia ja sen myötä asetetut rajoitukset saivat suuren osan suomalaisista pysymään aloillaan.

Liikenne eri maakuntien välillä oli pääsiäisviikolla merkittävästi viime vuoden pääsiäisviikkoa maltillisempaa.

Telian paikkatietodatan perusteella maakuntien välisiä matkoja tehtiin koko Manner-Suomessa kiirastorstaina 48 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Pitkäperjantai ei ollut sen vilkkaampi. Siirtymät vähenivät viime vuoteen verrattuna 57 prosentilla.

Yhteensä maakuntien välisiä siirtymiä oli kiirastorstaina ja pitkänäperjantaina vuonna 2019 noin 2,3 miljoonaa, vuonna 2020 puolestaan 1,1 miljoonaa.

Pääsiäinen ei ollut hipihiljainen

Telian paikkatietodatasta voidaan päätellä suurten ihmisvirtojen liikkeitä. Yksittäisten ihmisten liikkeistä tilastot eivät kerro mitään.

Suuri osa yllä mainituista matkoista on oletettavasti tavallista asiointia maakuntarajan yli – moni suomalainen hoitaa erilaisia päivittäisiä askareitaan naapurimaakunnan puolella.

Osittain luvut kertovat silti sitä, ettei pääsiäinen ole tarkoittanut suomalaisille normaalissa määrin mökille tai sukulaisten luo säntäämistä.

Toisaalta luvut kertovat siitä, että suuret ihmisjoukot ovat edelleen enemmän tai vähemmän liikkeellä. Pääsiäinen ei ollut hipihiljainen, vaikka tavallista menoliikennettä ei ollut.

Varsin kuuliaista väkeä on esimerkiksi Päijät-Hämeessä, josta matkattiin Pohjois-Savoon 82 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnista vaellettiin Pohjois-Pohjanmaalle samoin noin 80 prosenttia vähemmän.

Toisaalta esimerkiksi liikenne Varsinais-Suomen ja Satakunnan välillä väheni vain noin kolmasosalla.

Mikä on tilanne Uudellamaalla?

Oma lukunsa on Uusimaa, joka on edelleen eristetty muista maakunnista.

Esimerkiksi Uudeltamaalta Etelä-Savoon siirtyi viime vuoden pitkänäperjantaina noin 12 700 ihmistä, tänä vuonna noin 260. Pudotus on 98 prosenttia.

Yli 90 prosentin pudotukset rekisteröitiin myös useiden muiden maakuntien osalta.

Kun huomioon otetaan myös vilkkaampi kiirastorstai, Uudeltamaalta ulos tehtiin yhteensä noin 60 000 siirtymää, mikä on suurin piirtein 15 prosenttia viimevuotisesta.

Koska kaikki paitsi välttämätön liikenne Uudeltamaalta on kiellettyä ja maakuntien välistä rajaa valvotaan, liikkujien voidaan olettaa olleen suurilta osin erilaisissa kriittisissä työtehtävissä toimia työmatkalaisia.

Tilastot on koostettu mobiiliverkkodatasta, joka perustuu siihen, missä määrin matkapuhelimet kytkevät itseään mobiiliverkkoon eri paikoissa. Lukemat on tilastollisesti ekstrapoloitu koskemaan koko väestöä, ei pelkästään Telian asiakkaita.

Telia Company AB omistaa MTV Oy:n.

Lue myös:

    Uusimmat