Pääseekö Venäjä vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokseen? Hybriditutkija vastaa: "Valppaus on toisella tasolla kuin neljä vuotta sitten"

15:07
Hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen kertoo myös, millä tavalla Kiina on nostanut päätään viime aikoina.

Yhdysvalloissa presidentinvaalien kampanja käy kuumana loppusuoraansa. Tällä kertaa Yhdysvallat on valppaampi ulkovaltojen mahdolliselle vaalitulokseen vaikuttamiselle.

– Asetelma on nyt aika tavalla erilainen kuin viime kerralla, toteaa hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen MTV:nViiden jälkeen -ohjelmassa.

Yhdysvaltain tiedusteluelimet ovat todenneet, että Venäjällä vaikutettiin Putinin toimesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Tämä jätti suuren jäljen ja asiaa on ruodittu lähes koko Trumpin kauden ajan.

– Vaikuttamista toki on. Tämä meidän informaatioympäristömme sosiaalisen median alustoineen tarjoaa edelleen mahdollisuuden vaikuttamiselle. Mutta ajattelen niin, että tällä kertaa asetelma on niin erilainen, että siihen on huonommat edellytykset. Asiaa on käytetty nyt myös sisäpolitiikassa vahvasti Trumpia vastaan.

Tiilikaisen mukaan vaalikeskustelua ohjailtiin neljä vuotta sitten käyttämällä hyväksi muun muassa Hillary Clintonista tullutta tietoa.

– Kansalaismielipiteeseen vaikuttaminen kampanjan strategisessa vaiheessa ja tiettyjen epämukavien tietojen esille tuominen on vahva keino mediakeskeisessä vaalikamppailussa.

Tiilikaisen mukaan koko poliittinen keskustelu Yhdysvalloissa on muuttunut Trumpin kaudella.

– Siitä on tullut kaoottisempaa ja sekasortoisempaa. Samaan aikaan amerikkalaisesta yhteiskunnasta on tullut entistä jakautuneempi. Se puolestaan tarjoaa ulkovalloille vaikuttamismahdollisuudet, kun kansalaismielipiteet ovat vahvasti jakautuneet. Sellainen yhteiskunta on ohjailtavissa.

Tiilikainen arvioi, että Yhdysvallat on kuitenkin valppaana mahdollisen vaikuttamisen varalta.

– Nyt Venäjän toimia seurataan hyvin tarkasti. Sosiaalisen median alustat ovat ryhtyneet enemmän kontrolloimaan omaa toimintaansa ja sisältöjä joita siellä tarjotaan. Valppaus on toisella tasolla kuin neljä vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja