Pääministeri: Superbakteerit vievät lääketieteen takaisin keskiajalle

Britannian pääministeri David Cameron esitti hyytävän uhkakuvan ihmiskunnan tulevaisuudesta ilman uusia antibiootteja. 

Antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit saattavat viedä lääketieteen takaisin keskiajalle ja ovat yksi ihmiskunnan suurimmista uhista.

Tämä on Britannian pääministerin David Cameronin pelottava viesti the Times -lehden haastattelussa. Asiasta raportoi The Guardian

Cameron vaatii puheenvuorossaan, että Britannian on astuttava maailman eturintamaan uusien lääkkeiden kehittelyssä. 

– Tämä ei ole kaukainen uhka, vaan jotain, mitä tapahtuu juuri nyt. Jos emme toimi, edessä on lähes käsittämätön tulevaisuus, kun antibiootit eivät enää toimi. Lääketiede ajautuu takaisin keskiajalle, kun nyt parannettavia infektioita ei enää pystytä hoitamaan, Cameron varoitti. 

Tuhansia kuolonuhreja

Tutkijat arvioivat, että yksin Britanniassa antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin kuolee 5000 ihmistä vuodessa. 

On esitetty varoituksia, että uhriluku tulee kasvamaan huomattavasti tulevaisuudessa. 

Esimerkiksi leikkauksista toipuminen muuttuu hyvin vaikeaksi, jos superbakteerit estävät tulehduksien hoidon. 

Liian vähän tuottoa

Pääministeri Cameron sanoi the Timesille, että tekeillä on laaja selvitys siitä, miksi lääketeollisuus on epäonnistunut kehittämään uudenlaisia antibiootteja. 

Britannian lääkealan keskusyhdistystä edustavan lääkärin Louise Leongin mukaan antibiootit ovat oman suosionsa uhri: ne ovat halpoja ja niitä käytetään liikaa, mikä johtaa resistanssiin. 

Edullisuus on myös suurin syy siihen, miksi lääkeyhtiöt ovat haluttomia kehittämään uusia antibiootteja. Peruspillereistä ei saa yhtä hyvää tuottoa kuin kalliista syöpälääkkeistä.  

Lue myös:

    Uusimmat