Pääministeri Sipilä: Suomen työmarkkinamalli vakava ongelma

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaatii lisää joustavuutta työmarkkinoille.

Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä, että Maailman talousfoorumin mukaan Suomen keskitetty työmarkkinamalli on vakava ongelma talouskehitykselle.

Sipilän mukaan hallituksen keskeinen keino on paikallisen sopimisen lisääminen, mikä vaatii luottamusta työntekijöiden ja työnantajien välillä. Hän sanoo, että tämän vuoksi henkilöstön asemaa yritysten päätöksenteossa on vahvistettava.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat keskenään kilpailukykytoimista ja ainakin työntekijäpuoli haluaa tietää ennen sopimista, mitä hallitus aikoo esittää paikallisesta sopimisesta.

Parhaillaan on käynnissä postityöntekijöiden lakko, jonka syynä on kiista työehtojen heikentämisestä.

"EU:n turvatakuu ei muuta Suomen peruslinjaa"

Sipilä otti kantaa myös Euroopan terroriuhkaan ja sanoi, että EU ja sen jäsenmaat ovat tässä asiassa luonnollisempi yhteistyöjoukko kuin Nato.

Hän korosti, että EU:n turvatakuuartikla ei ole sotilasliitolle tyypillinen turvatakuu eikä se muuta ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme peruslinjaa. Sipilän mukaan kyse on auttamisvelvollisuudesta, jossa auttaja arvioi millaista apua se kussakin tilanteessa antaa.


Lue myös:

    Uusimmat