Mainos

Pääministeri Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan teknologinen murros ja globalisaatio haastavat työelämää aivan uudella tavalla. Palkkatyötä siirtyy muun muassa globaaliin silpputyöhön.

Hänen mukaansa pienipalkkaisen työn lisääntymistä vastaan taistellaan koulutuksella sekä tutkimus- ja tuotekehityksellä.

– Tosiasia on kuitenkin se, että kaikesta huolimatta pienipalkkainen työ tulee lisääntymään, Sipilä sanoi puheessaan EK:n syysseminaarissa.

Hänen mukaansa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen tarvitaan nyt avarakatseisempaa ajattelua. Sipilä totesi, että tämä ei tietenkään saa tarkoittaa sitä, että osa palkasta siirtyisi valtion maksettavaksi.

– Arvioni mukaan yhteiskunnassa on kasvava valmius harkita työstä saatavan tulon ja sosiaaliturvan yhdistämistä toimeentulon turvaamiseksi. Sitä pitää arvioida uudestaan tilanteessa, jossa kokoaikainen ja vakituinen työsuhde ei enää jatkossa ole se tyypillinen työsuhde, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi, että ongelmien ratkaisemiseksi hallitus on käynnistänyt perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta valmistelevan TOIMI-hankkeen.

Vetosi T&K-panostuksiin Suomessa

Sipilä totesi, että toimissa kilpailukyvyn parantamiseksi on edetty hyvin, mutta tuottavuuden parantamisessa on tekemistä.

– Vetoan teihin, että satsaatte omissa yhteisöissänne, yrityksissänne enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja teette sen vielä Suomessa. Yritysten pitkän tähtäimen menestyminen on ensisijaisesti omistajien asia, kun puhutaan pitkästä juoksusta, mutta totta kai se on myös toimivan johdon asia. Minun mielestä pitäisi tämän pitkän tähtäimen ja tuotekehityssatsauksen näkyä selvemmin myös johdon palkitsemisessa, Sipilä sanoi.

Sipilä piti puheensa EK:n seminaarissa keskellä vauhdissa olevaa liittokierrosta. Hallitus arvioi ensi vuoden alkupuolella nyt käynnissä olevan liittokierroksen tuloksia. Sipilän mukaan huomiota tullaan kiinnittämään paitsi kustannuskehitykseen ja Suomen malliin, myös erityisesti paikallisen sopimisen lisääntymiseen. 

8:34

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.