Mainos

Pääministeri Rinne matkustaa vierailulle Islantiin – pöydällä muun muassa arktisen alueen kysymykset

Pääministeri Antti Rinne (sd.) matkustaa tänään vierailulle Islantiin. Hän tapaa illalla Reykjavikissa Islannin pääministerin Katrin Jakobsdottirin.

Keskustelujen aiheena ovat kahdenvälisten asioiden lisäksi arktisen alueen kysymykset. Islanti aloitti keväällä Arktisen neuvoston puheenjohtajana Suomen kaksivuotisen kauden jälkeen.

Arktinen yhteistyö on haasteiden edessä kiristyneiden suurvaltasuhteiden ja Yhdysvaltain nykyhallinnon linjan takia. Rovaniemen ulkoministerikokouksessa toukokuussa ei ensimmäistä kertaa kyetty sopimaan Arktisen neuvoston jäsenmaiden yhteisestä loppujulkilausumasta.

Ilmastoasiat ovat näkyvästi esillä myös huomenna, jolloin Rinne osallistuu Reykjavikissa pohjoismaisten pääministereiden vuotuiseen epäviralliseen kesäkokoukseen. Kokouksen lounaalla pääministereiden vieraaksi saapuu Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Ympäristöasioiden lisäksi johtajat keskustelevat pohjoismaisesta yhteistyöstä, mahdollisista yhteisistä tavoitteista Saksan kanssa sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Pääministereiden lisäksi kokoukseen osallistuvat Ahvenanmaan, Färsaarten sekä Grönlannin edustajat sekä pohjoismaisia yritysjohtajia.

Muistojuhla sulaneelle jäätikölle

Ilmasto lämpenee pohjoisilla alueilla nopeammin ja enemmän kuin maapallolla keskimäärin. Esimerkiksi Islannissa ilmastonmuutos on todellisuutta: sunnuntai-iltana pidettiin muistotilaisuus Okjökull-jäätikölle, joka on sulanut kokonaan lämpötilojen noustessa.

–  Toivottavasti tämä seremonia ei inspiroi vain meitä täällä Islannissa vaan myös muita maailmassa, koska se mitä todistamme täällä, on vain yksi puoli ilmastokriisistä, tilaisuuteen osallistunut pääministeri Jakobsdottir sanoi AFP:n mukaan.

Vielä vuonna 1901 Ok-tulivuoren päällä oleva jäätikkö oli 38 neliökilometrin laajuinen. Vuonna 2014 siitä tuli ensimmäinen Islannin jäätikkö, joka ei enää täytä jäätikön määritelmää. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaikki Islannin noin 400 jäätikköä ovat tätä vauhtia sulaneet vuoteen 2200 mennessä.

Kolme demaripääministeriä

Helsingissä tammikuussa tavanneet Pohjoismaiden pää- ja ilmastoministerit sopivat pyrkivänsä nostamaan ilmastopoliittisia tavoitteita vuoteen 2020 mennessä ja tähtäävänsä hiilineutraaliuteen muuta maailmaa nopeammin.

Yhteistyötä päätettiin tiivistää päästöjä vähentävien pohjoismaisten ratkaisujen levittämisessä, teknologian kehittämisessä, liikenteen päästöjen suitsimisessa ja hiilinielujen säilyttämisessä ja lisäämisessä.

Pohjoismaiden pääministerit kokoontuvat Reykjavikissa mielenkiintoisella kokoonpanolla. Tanskan ja Suomen vaalien jälkeen neljässä maasta viidestä on vasemmistolainen pääministeri: Rinteen lisäksi Ruotsin Stefan Löfven ja Tanskan Mette Fredriksen ovat sosiaalidemokraatteja, Islannin Katrin Jakobsdottir on vihreän vasemmiston puheenjohtaja. Oikeistoa edustaa vain Norjan pääministeri, konservatiivisen höyren Erna Solberg.

Uutista täydennetty klo 13.35.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja