Pääministeri Marin tylynä AstraZenecan rokoteohareista: "Ne määrät mitä on aiemmin ilmoitettu ja luvattu, niistä pitäisi pitää kiinni"

2:43
Katso videolta Marinin ja Salmisen tiukat kommentit rokotevalmistajien ongelmista

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa koronarokotusten tilaa Suomessa.

Rokotevalmistaja AstraZeneca kertoi viime viikolla, että se ei pysty ainakaan aluksi toimittamaan niin paljon rokotteita Eurooppaan, kuin alun perin laskettiin.

Pääministeri Marinin mukaan tilanteesta ei ollut viitteitä aiemmin, vaan AstraZeneca oli päinvastoin kertonut yhtiöllä olevan varastossa ennakolta suuret määrät rokotetta odottamassa myyntilupaa.

Marin kuvaili tiedotustilaisuudessa tilannetta erittäin huolestuttavaksi.

– Tilanteeseen pyritään puuttumaan EU-tasolla yhteisesti ja varmasti myös meidän osaltamme tulee lähtemään hyvin vahva viesti siitä, että ne määrät mitä on aiemmin ilmoitettu ja luvattu, niin niistä pitäisi pitää kiinni.

Marin painotti, että rokotevalmistajien on saatava viipymättä tuotantoketjut ja toimitusketjut kuntoon.

Pullonkaulana rokotusten saatavuus

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi varsinaisen pullonkaulan tällä hetkellä olevan rokotusten toimittaminen ja niiden saatavuus.

 Hänen mukaansa rokottamiseen on tulossa viiveitä, jos jotakin uutta ei löydy.

– Täytyy myös tavallaan näitä odotuksia pikkasen… Tavallaan kertoa huonoa uutista siinä mielessä, että ihan sillä aikataululla mitä alun perin ajateltiin, ei kyllä pystytä toimimaan ainakaan tämän tiedon varassa, mitä tällä hetkellä on.

Salmisen mukaan tällä hetkellä epidemian hillintään joudutaan käyttämään rokotusten lisäksi muitakin keinoja varsin pitkään.

– Tämä on se realismi kuitenkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja