Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Pääministeri Marin pitää kiinni progression lisäämisestä – haluaisi pääomatulojen verotuksesta siivun kunnille

Pääministeri Marin ohjaisi pääomien verotuksesta siivun kunnille 1:54
Pääministeri Marin ohjaisi pääomien verotuksesta siivun kunnille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehdotti aiemmin tällä viikolla Ylen haastattelussa kunnallisverotuksen progression lisäämistä. Ehdotus on herättänyt arvostelua, sillä enemmän ansaitsevien verotuksen kiristämisen pelätään heikentävän intoa esimerkiksi yrittämiseen.

Sanna Marin puolusti tänään ehdotustaan MTV uutisten haastattelussa. Hän korostaa, että kunnat tarvitsevat riittävän rahoituksen peruspalveluiden järjestämiseen.

– Kannattaa keskustella, miten turvataan kunnille riittävä rahoitus ja veropohja. Esimerkiksi jos pääomaveroista ohjattaisiin siivu kunnille, niin se olisi oikeudenmukaista. Kyllä Sdp on sitä mieltä, että veroja on maksettava maksukyvyn mukaan, hän kertoo.

Marin nostaa esille myös sen, että SDP olisi valmis pienentämään pienituloisempien verotusta, mikä lisäisi niin ikään progressiota.

– Sdp haluaa pienentää pieni- ja keskituloisten verotusta. Se on meille tärkeätä. Haluamme, että ihmiset pärjäävät työllään ja eläkkeillään, hän sanoo.

Esimerkiksi hallituskumppani keskusta on tyrmännyt avauksen verotuksen progression lisäämisestä, koska huolena on ollut erityisesti yrittämisen innon hiipuminen.

Marin toppuuttelee huolta.

– Meille on tietenkin tärkeätä, että suomalaiset yritykset pärjäävät ja työllistävät. Kun me voimme pienentää pieni- ja keskituloisten verotusta, voimme varmistaa, että heidän varansa riittävät arjen asioiden hoitamiseen. Mitä matalampi kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on, sitä paremmin maa pärjää, pääministeri toteaa.

Verotuksen mahdollinen keveneminen tarkoittaisi pienituloisemmille sitä, että heille jäisi hieman enemmän rahaa kuluttamiseen. Tällä voisi olla myös myönteisiä talousvaikutuksia.

Marin penää malttia koronatilanteeseen

Yritysten ja ihmisten pärjäämiseen vaikuttaa nyt paljon se, milloin koronarajoituksia voidaan purkaa. Pääministeri uskoo normaaliin kesään, mutta toivoo suomalaisilta vielä malttia.

– Kyllä meillä pitää olla vielä hetki malttia, jotta voimme varmistaa, ettei tautitilanne pääse ryöpsähtämään tässä kohtaa. Me olemme jo niin lähellä kesää ja rokotekattavuutta, että pitää jaksaa vielä. Sen jälkeen kesä on turvallisempi meille kaikille.

Uusista linjauksista koronarajoituksiin saatetaan kuulla ensi viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat